На церемонията Спортист и Треньор на 2016, която се състоя в края на 2016 в Арена Ботевград, председателят на БК Балкан Михаил Михайлов обяви, че предоставя две от купите, спечелени от мъжкия баскетболен отбор на Балкан в последните години, на съхранение в Исторически музей Ботевград.  Става дума за купата за второто място в шампионата на България 2015/2016 и купата за третото място в турнира на Балканската лига сезон 2013/2014. При връчването на трофеите на директора на музея Михаил Михайлов подчерта, че без съмнение това е най-доброто място за тях.


 Не ще и дума, че в Историческия музей тези купи ще бъдат съхранявани по добър начин. Въпросът е дали именно там трябва да бъдат поставени.


Има немалко обосновани мнения, а и практиката доказва това, че купи, медали, снимки и други трофеи на клуб би трябвало да бъдат поставени в специално обособено и подходящо място, което да е на разположение на многобройните привърженици. А най-доброто за тази цел е  Арена Ботевград. Още повече че клубът, който ги е спечелил - БК Балкан, е действащ и в момента, и ще продължава - дай Боже! - да печели още отличия. Друг е въпросът ако този клуб  вече не съществува. Именно в такъв случай трофеите може би трябва да отидат в градския музей. За да могат те да бъдат видени от всички. Пример - прекрасно подредената от Историческия музей експозиция от фотоси в Арена Ботевград по случай 110-години от създаването на първия спортен клуб в нашия град.


 Още с откриването на новата Арена Ботевград публично бе заявено мнението на деятели и фенове, че в тази голяма зала трябва да бъде направен кът, в който всеки посетител да може да се запознае или да си припомни успехите на БК Балкан. Ето един от призивите по този повод от един истински любител на баскетбола Веселин Драганов. "Към цялата общественост и бизнеса на Ботевград и общината: Нека не допуснем баскетболните герои от предишните поколения да бъдат забравени! Нека в новата зала се направи кът на Ботевградската баскетболна слава, в който да бъдат почетени героите и любимците на хората още от появата на този спорт в града!".


Едно такова предложение - за Кът на славата в Арена Ботевград, не е нечия прищявка, а е напълно реално постижим. Примери в това отношение и то само за баскетбола - много. Такива има в доста от спортните съоръжения, като зала "Диана" в Ямбол, залата на ЦСКА на стадион "Българска армия", в Спортния комплекс в Правец и в други, далеч не толкова подходящи зали. Да не говорим за частни инициативи, като тази на баскетболни фенове в самия център на Ботевград - в Клуб 54.


Някои може би ще приемат всичко това като не толкова важно. Но то Е, имайки предвид реакциите на немалка част от феновете от различни поколения.


 


Петър Наков