Български евродепутати, членове на Европейския парламент изразиха недоумение и разочарование от бездействието на официална София във връзка с десетките сигнали и проверки срещу бившия кмет на Ботевград Георги Цветанов Георгиев. Реакцията им е във връзка с изпратеното преди Нова година отворено писмо на бивши и настоящи общински съветници до Председателя на Европейския парламент Доналд Туск, до шефа на Европарламента Мартин Шулц и до Председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Нашите евродепутати пращат „Случая Георгиев“ в Европейската служба за борба с измами OLAF.


Като гражданин изразявам недоумение защо българските институции не взимат отношение и не отговарят на отвореното писмо на общинските съветници, зад което стоят и подписите на 500 жители на Ботевград, каза евродепутата от Групата на Партия на европейските социалисти Момчил Неков. Не е нормално да се мълчи по въпрос, който авторите на писмото наричат „огромен политически, законен и морален проблем в нашата община“, добави той. Като политик от БСП и член на Европейския парламент питам защо премиерът Борисов и главният прокурор Цацаров все още не са отговорили на жителите на Ботевград по поставените проблеми. Бездействието не решава проблемите, само ги задълбочава, добави Неков. Той се ангажира да съдейства на европейските институции да изискат от българското правителство информация по повдигнатите в отвореното писмо проблеми.


Казусът с бившия кмет на Ботевград е срамен за България, сподели Светослав Малинов, евродепутат от Групата на Европейската народна партия.  Той не е изненадан от бездействието на властите. Самият факт, че се стига до сезирането на институциите на Европейския съюз и се търси съдействие от страна български евродепутат е най-доброто доказателство за безпомощността на българските власти, добави Малинов.Има възможност да се сезира OLAF за злоупотреби с европейски пари. Има възможност и да се подаде петиция за нарушаване на европейските правила. Пътят през европейските процедури е труден и дълъг, но очевидно това е последната надежда за справедливост. Ще направя всичко възможно в тази посока, потвърди евродепутата.


Управляващите до момента са обрасли с корупция и бившия кмет на Ботевград е класически пример в това отношение, сподели Николай Бареков, евродепутат от Групата наЕвропейски консерватори и реформисти. Подкрепям гражданското общество да изкорени местните феодали като Георги Георгиев и корупцията. И лично ще сезирам OLAF и ЕК, добави Бареков.


 


Българските евродепутати вече подготвят документите за сезиране на OLAF по скандалните разкрития срещу бившия кмет на Ботевград Георги Цветанов Георгиев.