До 30 април - 30% отстъпка за такса смет


От 8 февруари в община Ботевград стартира кампания по плащането на местните данъци и такси за 2017 година. Първият данъкоплатец, който се е издължил на хазната, е 46-годишен ботевградчанин, който е платил около 100 лева за двата си имота в града.


Тази година всички данъчно задължени лица ще получат по пощата известия от общината за дължимите от тях суми. Тази практика в Ботевград бе прекратена преди години. С решение на общинския съвет бе прието гражданите да получат 30 процента отстъпка от таксата си за битови отпадъци. Изискването е целият й размер да бъде платен до 30 април т.г. Това право имат и малките фирми и средни фирми на територията на общината, те обаче трябва предварително да са подали документи в дирекция "Местни данъци и такси".


Освен на касата в общината местните данъци и такси могат да бъдат платени в клоновете на Изи пей, в Банка ДСК или в пощенските клонове.


"Ако изберат този начин на плащане, не е необходимо гражданите предварително да знаят размера на дължимия данък" - уточнява Пепа Петкова, директор на "Местни данъци и такси" в община Ботевград. Жителите на големите села - Трудовец, Врачеш, Скарвена, Новачене и Литаково могат да платят данъците си в брой и в кметствата. Там има определени служители, които са натоварени със събирането на местните налози.


Важно е да се знае, че общината опрощава лихвите по всички стари вземания, ако се платят до 31 март т.г. Изискването обаче е срещу тези стари задължения от общината да не са предприели обезпечителни мерки.


"От началото на годината от това облекчение са се възпозвали доста гражадни с неплатени данъци за предходни години. От 1 януари до 10 февруари опростените лихви са в размер на над 12 500 лева" - съобщи Пепа Петкова.


За 2017 година община Ботевград очаква да събере 2 047 000 лева от такса битови отпадъци, а от данък недвижими имоти - 750 000 лева.