Според юристи това изискване нарушава правата на гражданите
 
Конституционният съд (КС) единодушно е отменил санкцията, която се налага на гражданин, неспазил изискването за задължително гласуване.
Първо "Правен свят" съобщи, че е отменено самото задължително гласуване, но по-късно от КС уточниха пред БТА, че става дума само за отмяна на санкцията.


Решението е взето с 11 гласа от общо 12, тъй като от днешното заседание е отсъствал Анастас Анастасов.


Така се отменя целият текст на чл. 242а от Изборния кодекс, който е в сила от 25 май 2016 година. Той предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори.


На практика това означава, че гласуването формално остава задължително, но няма да има никакви санкции за това.


Какви са мотивите на съда ще стане известно едва другата седмица. Според юристи обаче това изискване всъщност ограничава правата на гражданите.


КС беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова. Тя изтъкна, че избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за гласуване.


Освен това Манолова посочи, че Конституцията допуска със закон да се уредят само организацията и редът за произвеждане на изборите, но не и условията за упражняване на избирателното право.


До приемането на това изискване в Изборния кодекс се стигна след предложение на Патриотичния фронт. Тогава управляващите от ГЕРБ го подкрепиха, но признаха, че текстовете най-вероятно ще бъдат отменени от КС.


Президентските избори през ноември бяха първите, при които гласуването беше задължително. Още преди това Росен Плевнелиев заяви, че въпросът трябва да бъде включен в референдум, за да се произнесат гражданите.


На допитването, проведено заедно с вота, имаше подобен въпрос - "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на избори и референдуми?".