Важно е да се изпълняват поетите ангажименти, категоричен е кандидатът за депутат от София област 


Павлета Давидова 
 
Визитка: Владимир Александров е под номер 2 в листата на "БСП за България" в София област. Той е минен инженер, магистър със специалност "Открит добив" от МГУ "Св. Иван Рилски", проектант втора степен по "Взривни работи". Има и магистърска диплома по "Корпоративен мениджмънт". Втори мандат е общински съветник от БСП в гр. Етрополе. На 39 години, семеен, с две деца.



Цитат: Отборният дух и откритото поведение на всички нас доведоха до резултатите, които БСП бележи в Етрополе. Истинската изборна победа е една - естествено мнозинство в парламента


- Г-н Александров, все по-често чуваме, че политиката не е за всеки. Кой или какво ви вдъхнови да се захванете с нея?
- Политиката наистина не е за всеки. Самият аз съм имал своите колебания дали изобщо трябва да се занимавам с нея. Важното е да не престъпваш принципните си позиции. Политиката дава възможност да защитиш нещата, в които вярваш, да се бориш за по-добро настояще и бъдеще. Идеята е да променяш нещата. Това няма как да се случи, ако само седиш у дома и се караш с телевизора.
Когато за първи път се кандидатирах за общински съветник от БСП в Етрополе, не бях партиен член. Опознах хората от организацията, припознах идеите и целите им. Смятам, че взаимно си допаднахме. Може би точно отборният дух и откритото поведение на всички нас доведе и до резултатите, които БСП бележи на местно ниво.
- Вие ли избрахте БСП, или тя избра вас?
- Напоследък се шегувам, че БСП застана на житейския ми път, след това аз я избрах, а сега тя избира мен. Може би най-точното определение е - намерихме се.
- Корнелия Нинова неколкократно подчерта, че е време за промяна, има ли такава предвид водачите на листи, а и кандидатите, които попаднаха в тях?
- Листите вече са факт, регистрирани са, всичко е наред. В нашата листа има много интелигентни и можещи хора, смятам, че случайни лица няма. Виждате колко нови и млади лица има и в останалите избирателни райони... Не е ли това началото на някаква промяна?
Може би тук трябва да кажа, че съм много благодарен за доверието, което получих, и втората позиция в листата на София област. Нашата цел обаче е по-голяма - "БСП за България" да вкара възможно повече народни представители. Битката ще е трудна, затова всички трябва да работим като екип. Не само за община Етрополе, не само за София област, а за бъдещето на България!
- Какъв резултат бихте отчели като победа?
- Обикновено след избори всички се изявяват като победители, морални или не. Истинската победа обаче е една - естествено мнозинство в парламента. Само по този начин една партия може да прокарва политиките, в които вярва.
- Какво трябва да направи БСП, за да бъде припозната от повече млади, амбициозни и можещи хора?
- Промяната в партията вече започна, а това няма как да не накара повече хора да се обърнат към нас. БСП трябва да продължи да отстоява интереса на хората. Трябва да се провеждат целенасочени политики, близки към нуждите на българите. Ако говорим конкретно за младите хора, трябва да наблегнем на възможностите за обучение, шансовете за развитие не само в науката, но и в спорта например.
БСП винаги е обръщала внимание на теми като първото работно място, приоритет за нас са младите семейства... Важно е обаче не само да се правят обещания, а да се изпълняват ангажименти. С лъжи няма как да спечелиш доверието на хората.
- Какви са очакванията ви за предизборната надпревара?
- Със сигурност не ни очаква лека кампания. Надявам се да се говори с аргументи, за реални и изпълними цели и политики. Не бих искал политическият дебат да се принизява до дребен махленски спор, нито пък да се редят безкрайни, но неизпълними обещания. 
- На отминалите избори бяхте кандидат за кмет на Етрополе, втори мандат сте общински съветник. Кои са нещата, които бихте искали да промените в града си?
- Много бих се радвал Етрополе да има свое общинско предприятие за благоустройство и комунални дейности. Винаги съм смятал, че трябва да се стимулират различни културни, фолклорни, спортни и национално самосъзнателни дейности. В общината пазим традициите си, може би най-добре ще го усетите, като видите фолклорните ни ансамбли. Надявам се да не спираме и с успехите си в спортове като волейбола, борбата... Мечтая за медали и от други дисциплини. Спортът, образованието и културата трябва да бъдат подпомагани от общините, а и от държавата като цяло.
Етрополе е само една от 22-те общини на областта. Доста от проблемите на малките населени места са общи - обезлюдяване, безработица, здравеопазване... Ако се мисли само на парче, няма да има резултат. Точно затова са институциите, те трябва да работят заедно.
По времето на кабинета "Орешарски" беше постигнато нещо изключително важно за района ни - започна ремонт на пътя Етрополе-Златица. Златишкият проход, или "Кашана", както я наричаме, е изключително удобен и бърз начин да прекосиш Стара Планина. Много хора и сега минават по трасето, въпреки че официално пътят е затворен. Новината, че са отпуснати средства за рехабилитацията, зарадва много хора - кметове от различни партии, областната управа, всички искаха този проект да се реализира. Правителството на ГЕРБ обаче го прекрати, макар първата част от ремонта вече да бе извършена. Отварянето на Златишкия проход ще бъде един от приоритетите ми, ако стана народен представител. За подобен проект обаче трябва да се търси съдействие и от местната власт, и от областната управа.
Радвам се, че БСП застава и зад общинските болници. В Етрополе имахме прекрасно лечебно заведение, ще бъде ужасно, ако позволим това да остане в миналото. Трябва да има начин всяка община да разполага със своя болница, а лекарите да не се чувстват "затворници на село". Държавата трябва да стимулира специалистите, знаещите и можещите хора да се развиват тук, в България. Трябва да спрем това изтичане на мозъци - от малките населени места в големите градове, от тях в столицата, а от София - към чужбина...
- В кои сфери смятате, че ще сте полезен, ако бъдете избран за депутат?
- Аз съм минен инженер, ще съм полезен в сектор енергетика. Смятам, че имам с какво да допринеса и по въпроси, свързани с екологията. Преминал съм през различни ръководни нива в предприятието, където работя, и смятам, че има с какво да съм полезен.
- Не за първи път се включвате в парламентарна листа на БСП. С какво тези избори са по-различни от предишните?
- Случиха се много неща от предишната ми номинация. От геополитическа гледна точка днес е важно по какъв път ще поеме България във взаимоотношенията си с Русия. От национално партийна гледна точка видяхме как ГЕРБ тенденциозно изправиха България пред нови парламентарни избори. Всичко това бе предшествано от поредица грешни решения на правителството на Бойко Борисов във външната и вътрешната политика. Хубавото на този фон е, че БСП направи своята малка революция вътре в себе си и видимо се отвори за народа. Това е причината, че толкова признати авторитети се включиха в нашите листи.
- Предизборната програма на "БСП за България" по-скоро прилича на управленска програма. Кои от предложенията в този документ смятате, че задължително трябва да бъдат реализирани и защо?
- Предизборната платформа на БСП сама по себе си е широко спектърна и силно обещаваща. Мисля, че е и постижима. Изключително важни са секторите като социална политика и икономика. Както вече казах, важно е да се мисли за младите хора - за първата им работа, първото жилище, за децата... Връзките между бизнеса и образованието също са много важни и трябва да се работи в тази посока. Харесват ми и идеите за подпомагане на предприемчивите българи.
Искам децата ми да растат в свободна и просперираща България. Това може да стане само с единство на нацията ни по принципни позиции в дългосрочни политики. Надявам се бъдещите народни представители да се движат точно от това, а не от тясно партийните си интереси! Вярвам, че всички ние искаме страната ни да просперира, да бъде важна в международен аспект, да има с какво да се гордеем.
- Сякаш една от новите опорни точки на ГЕРБ е, че след изборите ще има протести, а животът на парламента отново ще бъде кратък... Има ли основания в подобна теза?
- Разединението и противопоставянето на нацията ни е била единственото 100-процентово нещо, което ГЕРБ постигнаха от появата си в политическия живот. Нима все още някой се изненадва от поведението им?
 
Интервюто е отпечатано в днешния 39 брой от 24 февруари на вестник Дума.