УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
СКЪПИ ГОСТИ,
В деня на нашия национален празник – Трети март, за мен е чест като кмет на Община Етрополе, да Ви поздравя и да изразя нашата почит пред родолюбието и подвига на хилядите герои, извоювали свободата на майка България.
На 3 март 1878 година се слага край на Руско-турската освободителна война с подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя.
Днешният празник ни напомня за великото дело на Апостола,за песните на Ботев, за устрема на Хвърковатата чета на Бенковски и святите, кървави клади на Батак. Ден на признателност към великия поход на руси и българи-от Свищов през Плевен, до старопланинските походи в гордите канари на Шипка. Там,на Шипка, се ражда свободата. В лютата битка с турските орди на Сюлейман паша българските опълченци с вяра и себеотрицание показаха, че когато сме заедно и сплотени, ние,българите сме огромна сила.
В летописа на Освобождението на България Етрополе записва славна страница с нечувания героизъм и гордите балканджии и воините на генерал Гурко, по пътя за освобождаването на София.
Днешният празничен ден означава отговорност към историята, съвременността и  бъдещето на отечеството. Ние сме потомци на велики българи и такива трябва да останем, възпитавайки младото поколение в патриотизъм и почит към паметта на героите.
Нека всички се гордеем, че се наричаме българи и да пазим святото име на нашата родина България!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!