До 5 март – включително, бе крайният срок за приемане на творби за участие в четвъртото издание на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев” – Ботевград. Над 70 ученици, разпределени в две възрастови групи, ще се състезават в две категории – проза и поезия, както и за специалната награда на името на Стамен Панчев. Участниците са от различни градове на страната - София, Пловдив, Силистра, Варна, Сопот, Карлово, Казанлък, Копривщица, Чавдар, Етрополе, Правец, Троян и други. Впечатление прави, че преобладават участниците от Пловдив. 


Разбира се, Ботевград също ще има свои представители в конкурса. Радостен е фактът, че тази година се включиха по няколко ученици от повече училища - ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, ТПГ „Стамен Панчев“, ОУ “Н. Й. Вапцаров“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Ботевград.


Предстои петчленно жури с председател проф. Михаил Неделчев – литературен критик и публицист,  да оцени творбите и да извърши класирането. 


Церемонията по награждаването ще се състои на 25 март в малкия салон на читалище “Христо Ботев“. Победителите ще получат парични награди и специално изработени стъклени плакети, на които ще бъдат изписани имената им. 


Конкурсът преминава под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета, и нейният син Стамен Банковски.


Организатори на литературната надпревара са Община Ботевград, Дружество “Орханиец“ и Сдружение на литературните творци от Ботевград “Стамен Панчев“.