Солисти от държавен музикален театър „Стефан Македонски” ще гостуват на ботевградска сцена на 23 март от 18.30 часа. Те ще участват в концерта „Пролетна магия” на градски духов оркестър „Ботевград”.  На сцената ще видим още група „Етна” и Иван Петков, който е възпитаник на СМУ „Любомир Пипков”. 


Концертът ще се състои в големия салон на читалище „Христо Ботев”. Събитието е част от новата съвместна инициатива на Община Ботевград и Народно читалище „Христо Ботев 1884” – Мартенски дни на изкуствата.  Началото им ще бъде поставено на 22 март от 18.30 часа  с пиесата „Една за всички, всички за една” по текст на Недялко Йорданов.  Спектакълът е на любителския театър към местното читалище.  „Една за всички, всички за една” е последната пиеса под режисурата на Веселин Вълков, който си отиде от този свят на 22 юли миналата година. 


В програмата на Мартенските дни на изкуствата е включена и официалната церемония по награждаването на лауреатите на четвъртото издание на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”, който преминава под патронажа на Райна Панчева – внучка на видния ботевградски поет, и на Стамен Банковски – негов правнук.  


Събитието ще се проведе  на 25 март от 13.00 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Преди награждаването гостите ще чуят откъси от наградените творби, както и впечатленията на журито от тазгодишното представяне в конкурса. 


Класираните на първо, второ и трето място в двете възрастови, в категории „Поезия” и „Проза,” ще получат специални изработени стъклени плакети и парични суми в дебитни карти, осигурени от Стамен Банковски. Наградите ще бъдат връчени от Райна Панчева. 


Специалната награда - за творба, вдъхновена от живота и творчеството на Стамен Панчев, се предоставя от Община Ботевград и дружество "Орханиец". Сдружение на литературните творци „Стамен Панчев” присъжда награда за най-добре представил се местен автор.


От името на дружество „Орханиец” ще бъдат връчени грамоти на участниците, класирани от 4-то до 10-то място. 


Достъпът до отделните прояви в програмата на „Мартенски дни на изкуствата” е свободен. Идеята на организаторите е тази инициатива да се превърне в традиционна за нашия град. Всяка година програмата ще се обновява с различни творчески изяви.