На вчерашното заседание Общинският съвет не прие отчета на ВиК Бебреш. „За” гласуваха 14 съветници, 11 се въздържаха. Гласуваното бе предшествано от дълго обсъждане, по време на което се чуха разнопосочни мнения за дейността на ВиК, признания, отправени бяха обвинения – някои основателни, а други -  неправдоподобни.  


Според Йордан Йорданов, който пръв поиска думата, „загубите на дружеството не могат да бъдат по-малки, каквото и да прави сегашният управител”. „Затова лично аз смятам, че общината трябва да се постарае час по-скоро, ако ще става нещо с водопреносната мрежа – да става, иначе ще бъде, че залудо сме си дали общинската фирма на държавата”, каза Йорданов и пожела на управителя „да се справи с това, което става в предприятието”, защото „няма да е по-леко, а ще става все по-тежко”.


По думи на Георги Георгиев „предприятието продължава да акумулира загуби, не че управителят не знае за какво става въпрос, а просто продължава оная стара инерция – от десет години и повече, предприятието да събира средства от инкасирани количества едва, едва… ”, както и да не покрива стари задължения.  От страна на Георгиев последва закъсняло признание и неаргументирано хвърляне на вина: „Предприятието е грЕх на предишния кмет и на предишния управител. Сега е грЕх на сегашния кмет и сегашния управител” . Георги Георгиев не пропусна възможността да се самоизтъкне, че въпреки проблемите, по време на неговото кметуване "Ботевград се е белегувал с вода" - фраза, която е произнасял не веднъж в същата тази зала, но без да коментира лошото качество на живителната течност и причините за непрестанните водопроводни аварии на територията на цялата община.   


В отговор управителят на ВиК Цветозар Гаврилов посочи причината, довела до увеличаване размера на задълженията – през 2016 година е влязъл в сила съставен акт на дружеството при проверка на дейността му за периода 2008 – 2013 година.  „Актът беше в огромен размер. Обжалвахме го и от него отпаднаха 240 000 лева.  Останаха около 100 000 лева от този акт. Друга причина е, че сме обявили дължимата сума по съдебен иск, която не е била обявявана в предишни години”, добави Гаврилов.


Филип Филипов бе на мнение, че управителят ръководи добре дружеството.  „Предишният управител ни постави условието, че да съществува това дружество, общината трябва да го подпомага със 70 000 лева на месец. Състоянието на ВиК не е отлично, но то е наследство от миналото”, припомни съветникът и подчерта: „Не можем да говорим за овладяване на загубите на вода, докато не се смени водопреносната мрежа.”.


Съветникът Тихомир Найденов даде задоволителна оценка на управлението на общинската фирма. „Дружеството се задържа малко над водата, без да има възможност да изплува”, каза той. Според Найденов основният проблем  на ВиК  е остарялата инфраструктура. „Никой не отрича, че трябва да се търсят възможности за осигуряване на външно финансиране за подмяна на водопреносната мрежа, но и общината не трябва да спира да инвестира. Не трябва да се казва, че да  „наливаме средства във инфраструктурата на ВиК е безсмислено". Напротив, не е безсмислено, защото водата e от първостепенна важност за населението. Това е нещо, което ще остане за нас и нашите поколенията”, допълни съветникът.


След като изслуша всички изказвания, кметът Иван Гавалюгов за пореден път поясни, че „ВиК Бебреш” остава общинско дружество. „Единствено управлението на неговите активи ще премине в някакъв бъдещ неясен момент към държавното дружество „ВиК София”. Това действие е в съответствие с държавната политика във ВиК сектора", добави той”.  


Кметът засегна темата с некоректните абонати на ВиК. Във връзка с този проблем Гавалюгов предложи Общинският съвет да вземе решение за преустановяване на водоснабдяването на абонатите, които системно не си плащат сметките за вода. Той отправи и препоръка към управителя на ВиК - да намери време и задели ресурс за предприемане на такива действия, каквито всъщност законът позволява. 


По отношение на амортизираната водопреносна мрежа, Иван Гавалюгов заяви пред съветниците: „Знаете, че общината не стои пасивно. Има проект с издадено разрешение за строеж и обявена процедура за избор на изпълнител за подмяна на основния водопровод в Ботевград. Изготвени са два проекта за цялостна подмяна на водопроводите в Трудовец и във Врачеш, за които предстои издаване на разрешение на строеж. Общината кандидатства с проект по програмата за развитие на селските райони за подмяна на водопроводите в Новачене, Литаково и Скравена. В момента се прави проучване, на базата на което ще се изготви идеен проект със собствени средства на общината за подмяна и доизграждане на водопроводната мрежа във вилна зона Зелин.”. Той бе категоричен, че общината ще продължава да подпомага ВиК-дружеството и със собствени средства, тъй като то си остава общинска собственост. 


Акценти от отчета на ВиК може да прочетете тук: http://botevgrad.com/news/69263/Vracheni-sa-700-pokani-za-dobrovolno-pogasyavane-na-zadaljeniyata-kam-ViK/