За 12-ти пореден път библиотека „Иван Вазов” се включва с поредица от проява в Националната инициатива „Маратон на четенeто”, която се провежда по идея на Българска библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга”. Първото събитие в местната библиотека се състоя днес. Присъстваха кметът на общината Иван Гавалюгов, Михаил Михайлов – президент на БК „Балкан”, баскетболният отбор – мъже, и част от детско-юношеската школа към клуба. 


Гостите бяха приветствани от главен библиотекар Людмила Чудомирова. Тя им благодари за това, че са приели поканата да се включат в инициативата.   


„Тази година избрахме по-различен и нетрадиционен начин да отбележим Маратона на четенето, като обединим книгата и спорта. Както четенето на книги ни учи на знание, мъдрост и доброта, така и спорта поражда у нас постоянство, търпение, упоритост, дисциплина, стремеж и желание за усъвършенстване”, каза Людмила Чудомирова и предостави думата на Иван Гавалюгов да открие инициативата. Кметът се обърна към малките баскетболисти с думите: „Ученето, образователният процес, стремежът към знания, четеното в частност, ще Ви помогнат изключително много да постигнете Вашата цел – да станете добри спортисти. Пред Вас има примери – това са Вашите батковци от мъжкия отбор на „Балкан”. Мога да Ви разкажа за всеки един от тях какъв успех е имал в училище, знам къде е продължил своето образование. Следвайте техния пример не само на игрището, а и извън него, водете разговори не само на спортна тематика, а и по отношение на начина, по който те виждат, усещат и считат образованието като етап, като основен процес на изграждането им първо като личности, а след това и като спортисти.". 


Иван Гавалюгов даде пример с практиката в други държави – спортистите, които не са добри ученици, отпадат от спортните програми, което, за съжаление, у нас не е така. 


Кметът пожела успех на инициативата, а на баскетболистите от детско-юношеската школа - маратонът на четенето да ги съпътства през целия им живот. 


Програмата по откриването на инициативата продължи с четене. Нашите сънародници в мъжкия баскетболен отбор прочетоха на малките откъси от книгата „Кривата на щастието” на съвременния български автор Иво Иванов. Сръбските баскетболисти Амих Хот и Душан Цветкович прочетоха откъси от биографията на Бранислав Нушич. Американецът Травис Даниълс се включи в Маратона на четенето с откъс от книга „Приключенията на Том Сойер” на Марк Твен. 


Думата бе предоставена и на малките баскетболисти. Те четоха откъси от романа на братя Мормареви - „Войната на таралежите”


Първите участници в тазгодишния Маратон на четеното получиха специални грамоти и разделители за книги, изработени от екипа на библиотеката. В чест на гостите, детският отдел, където се състоя откриването на иницативата, бе украсен с балони в цветовете на баскетболния клуб. 


Маратонът на четенето се провежда от 2 април – Международния ден на детската книга, до 23 април – Международния ден на книгата и авторското право. В хода на инициативата се насърчава четенето и общуването с книгите. Участието в маратона е нерегламентирано и доброволно и  в него могат да се включат всички, които желаят. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.