Продължават проявите в градската библиотека „Иван Вазов”, посветени на националната инициатива „Маратон на четеното”  /2 – 22 април/. „Четене и чужди езици” – под това мото премина днешното събитие, на което специален гост бе великобританецът Макс Брийдс – основател на книжарница ELEPHANT в София, която предлага предимно английска литература. Като голям почитател на книгите, той бе тук, за да се включи в инициативата. А за да се срещнат, да поговорят и почетат с него дойдоха ученици от училище „Европа” в Ботевград, придружавани от директора на учебното заведение Петя Анастасова, представители на фондация „Съвременност” и Сдружение „Местна инициативна група”, граждани.


Вниманието на госта бе насочено към по-малките участници в срещата. Той им прочете няколко страници от книгата Вest friends на известната съвременна британска писателка Jacqueline Wilson, а след това разговоря с тях на английски език. Въпросите, които Макс Брийдс отправи към новите си малки приятели, бяха свързани с книгите, обучението по английски език и любимите занимания през свободното време. В дискусията се включиха и останалите присъстващи. Срещата премина в непринудена и приятелска обстановка. Тя бе една добра възможност за участниците от Ботевград да упражнят познанията си по английски език. 


Главен библиотекар Людмила Чудомирова благодари на госта, че уважи инициативата, както и за предоставеното дарение от 300 книги – английска литература. 


Гостуването на Макс Брийдс в ботевградската библиотека бе осъществено със съдействието на нашата съгражданка Миряна Захариева, която е завършила езикова гимназия и владее перфектно английски език.  


Макс Брийдс пристига в България преди повече от 15 години. Очарован от природата и спокойствието на нашата страна, той остава да живее тук. Купува стара каменна къща в село Малък извор, Ловешка област. Реставрира я и я превръща в къща за гости.