7 април е избран за Световен ден на здравето през 1948 година.
В България от 1964 година се отбелязва като Ден на здравния работник, а от 2006 е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването.
Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до гражданите на всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.
Сто и осемдесет са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.
Страната ни също е член на Световната здравна организация от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенцията на смъртността поради тютюнопушене.
Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.


От Етрополската секция на botevgrad.com честитим празника на всички лекари, медицински работници и персонала в Етрополска болница и лечебните заведения в селата на Общината с пожелание за спокойна и ползотворна работа.
Във вашите ръце е най-скъпото нещо за човека – неговото здраве.
Бъдете и вие живи, здрави и щастливи!
Честит празник!