Тази година ще се постави началото на движението "Безсмъртният полк" и в Етрополе.
Организаторите: Общинските ръководства на Движение „Русофили” и на Българския натифашистки съюз приканват етрополци да се включат в организираното на 9 май шествие "Безсмъртният полк". Които имат портрети, снимки, отличия или предмети на близки, загинали във войните, могат да участват с тях.
Сборният пункт е пред Историческия музея в града.
Начален час: 16:00 часа на 9 май т.г.
Маршрут: От Музея до Братската могила над града за поднасяне на цветя пред паметника и обратно до центъра за участие в програмата за отбелязване Деня на Победата и на Европа.


В България световната инициатива "Безсмъртният полк" ще се проведе на 9-ти май за втори път. Тази година ще се включат 37 български града, като жителите им ще шестват с портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба.
Така България става част от световното движение, в което участват 40 държави.
Миналата година, когато за първи път българи се включиха в инициативата, градовете бяха 16, припомниха от фондация "Безсмъртния полк".
Тази година се очаква участниците да бъдат над 40 000 души - двойно повече от миналата година, когато се включиха 20 000 души в цялата страна.


В България движението е инициирано от обществената фондация "Безсмъртният полк" през 2016-та година.
"Безсмъртният полк" обхваща над 40 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 акцията "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 "Безсмъртният полк" марширува в 36 държави.


В момента инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.