Днес се навършват 72 години от победата над хитлерофашизма. На днешния ден милиони хора по света отдават почит на воините – над 50 милиона души, загинали по бойните полета на Втората световна война. Сред тях са и ботевградчани, чиито имена са изписани на Морената при паметника на Незнайния воин. В знак на признателност към подвига и саможертвата им бяха поднесени венци и цветя от участниците в тържественото шествие, сред които бяха общинското ръководство, председателят на общинската организация на ветераните от войната – Цветан Николов, и останалите малцина живи участници във войната, представител на посолството на Русия и у нас – Мария Балашова, членове на Руския клуб в Ботевград, които носеха снимки на свои родственици, загинали на фронта. 


В изпълнение на духов оркестър „Ботевград” прозвучаха българският химн и химна на Обединена Европа. 


Датата 9 май не е избрана случайно за Ден на Европа – това е второто раждане на Европа, която, благодарение на победата на съветската армия в съюз с армиите на антихитлеристката коалиция, се спасява от смъртоносната опасност  - хитлерофашизма


На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. Той я прочита и призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към Европейска федерация".


„Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват". Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в международна организаци, наречена Европейски съюз.  


Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.


През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. 


В България 9-ти май е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на Деня на Европа.