Свиканата за днес извънредна сесия на ОбС се провежда в момента. Съветниците от ОББО са в пълен състав - 12 човека, от групата на ГЕРБ присъстват Мартин Тинчев, Цанко Цанов и Дамян Маринов. 


В началото на заседанието председателят на местния парламент обяви, че има постъпила декларация от Тихомир Найденов, ръководител на групата на МК ГДБОП в местния парламент, с която той възразява срещу неправомерно насроченото за днес заседание. Тинчев съобщи пред съветниците, че утре трябва да положи клетва като депутат, което налага днес да се проведе извънредна сесия за избор на председател. Той каза още, че вчера с есемес е информирал председателите на постоянните комисии в ОбС за днешното заседание и прочете текста на съобщението.


"Колеги, мисля че на всички Ви е ясно - избран съм за народен представител. И в тази връзка си подавам оставката", заяви председателят на местния парламент.  


Мартин Тинчев предложи на Йорданка Лалчева да заеме председателското място, въпреки че в залата присъстват двама от неговите заместници - Цанко Цанов и Любомир Лилов.


Цанов, Петя Кочкова и Йордан Йорданов бяха избрани за членове на комисията по избора на нов председател.


Мартин Тинчев предложи за свой приемник Любомир Лилов. Други предложения не постъпиха. Съветникът Георги Георгиев заяви, че подкрепя кандидатурата на Лилов, като се мотивира, че „в продължение на много месеци той беше един от заместник-председателите и показа, че владее материята, и може да ръководи Общинския съвет”.


„От името на ОББО благодаря на досегашния председател Мартин Тинчев за онова, което той положи като такъв, за да може Общинският съвет, макар и в една, в определени моменти, трудна обстановка да вземе навременно правилни решения и да спомага със своите действия за работата на общинската администрация”, каза още Георги Георгиев. Той пожела на бъдещия депутат да защитава интересите на Община Ботевград. 


Йорданка Лалчева се присъедини към пожеланията: „Аз също искам да поздравя г-н Тинчев и да му пожелая много здраве, успех и енергия в бъдещата му дейност! Успешен старт! И да не ни забравя, Общинския съвет!”.


„Бъдете сигурни, че няма да Ви забравя”, отговори Мартин Тинчев. 


Председателстващата ОбС даде почивка от 15 минути за изготвяне на образец на бюлетината, подготовка на урната и списък с имената на общинските съветници.


След изтичане на определеното време, председателят на комисията по избора - Цанко Цанов, обяви, че кандидатурата на Любомир Венциславов Лилов е подкрепена от гласовете на всички присъстващи съветници - 15 човека.


Йорданка Лалчева поздрави Лилов и му поднесе букет цветя. Цветя от името на ОББО имаше и за Мартин Тинчев.