На завършилия в неделя във Варна финален турнир за момчета до 12 години малките баскетболисти на Балкан спечелиха сребърните медали под ръководсвото на техния треньор Николай Пеев. На финала те отстъпиха пред домакините от Черно море Тича, след като в групата бяха победили варненския тим. След завръщането на отбора в Ботевград Николай Пеев даде оценка на представянето на финалите.


"Доволен съм от постигнатото, тъй като за девет месеца работа успяхме да направим доста. Децата много напреднаха като технически умения, а във Варна показаха и характер, което доведе до успеха.


В групата победихме всичките пет отбора, спечелихме и полуфинала. Отборът на Черно море е много добре селектиран. В групата нанделяхме с много воля и желание за победа, разбира се, и с добра игра. По мнението на всички специалисти този мач бе най-добрият на турнира. За съжаление, във финалната среща не успяхме. Физическите ни сили намаляха, тъй като повечето от моите момчета са с една година по-малки (максималната възраст е 2005 година, докато в Балкан повечето са родени 2006 година и след нея). А и на ръст сме доста по-ниски, което също допринесе за негативния за нас развой на срещата.


Започнахме турнира много тежко, тъй като още в първия мач двама от основните ни играчи получиха контузии, което повлия на хода на турнира и се наложи да не ги използвам максимално във всички срещи, за да можем да ги пестим за важните мачове. От това се получиха и някои оспорвани срещи, но тогава пък проявихме характер и показахме, че можем да победим и в тежки ситуации.


Първото нещо, с което се отличавахме от другите водещи отбори, със сигурност е ръстът. С гаранция бяхме най-ниският отбор на финалите. Със сигурност бяхме и най-малките като възраст. От друга страна се различавахме и по волята и желанието за победа.  За мен бе голямо удоволствие, когато след победата ни на полуфинала със Сливенб аскет дойдоха зрители, които не ги познавам, да ме поздравят специално за начина, по който играха децата, за техния характер и непримиримост.


Естествено, догодина пак ще сме заедно. Даже не от догодина, а само след няколко дни започваме новия цикъл. Говоря им непрекъснато, че израстването може да стане само с труд, упоритост и дисциплина, и най-вече постоянство. Радвам се, че момчетата се увериха в това на практика, когато за много кратък период от време успяхме да постигнем наистина много. И сме доволни от резултатите, независимо че всички искахме първото място.