Световният ден за борба с множествената склероза се отбелязва всяка последна сряда на месец май. Тази година той се падна на 31 май и бе посветен на рехабилитацията – психологическа и физикална, за хората, страдащи от това заболяване, което може да доведе до пълна инвалидизация По този повод Фондация „МС Общество- България”, която има клон и в Ботевград, отправи покана към болните от МС, да се включат с идеи за отбелязване на Световния ден за борба с болестта. Самото събитие се проведе в София. Присъстваха хора от различни краищата на страната. Сред тях бе и ботевградчанинът Васко Чавдаров – едно от лицата на кампанията срещу множествената склероза. Той сподели, че в програмата са били включени редица прояви. Особено полезни са били социалните и здравни лекции за необходимостта от психологическа подкрепа и нейната значимост при хората с МС, от физическа активност и рехабилитация и други. 


При Васко Чавдаров първите симптоми - болки в дяснотеменната част на главата и в лявата част на кръста – се появяват през 1998 год. Две години по-късно е диагностициран. Шокиран е от чутото, но успява бързо да се съвземе и да предприеме битка с болестта, която води и до днес. 


„С воля и постоянство се научих да се справям във всекидневието. Половин година тренирах как да не замятам левия крак и да не се спъвам. Изградих си цяла стратегия на мислене, за да отстраня проблемите. Имам три деца. Заради семейството реших да се боря. Всички у дома много ми помагат. Дъщерята ми превежда статии със съвети за диети. Психически се чувствам добре. Спасява ме движението. Преди време имах принцип – три пъти дневно правех упражнения. Сега пак се движа много. Когато нещо ме заболи, ходя по цял ден. Аз съм бивш баскетболист, имам спортен дух. Не се отказвам лесно. Стигнах до извода, че жестоката неволя ражда истинската воля!”, разказа Васко Чавдаров.


Той сподели още, че хората не се отнасят с него като с болен, което го радва. Според Чавдаров има какво да се желае от институциите по отношение грижата за страдащите от МС. Той отправи и препоръка: „Общините трябва да помислят повече за хората с увреждания, да направят средата достъпна за тях".


„Искам да кажа на болните като мен да питат настойчиво, да търсят опита на други със същата диагноза. Готов съм на всеки да дам съвет и да помогна с каквото мога.. Нека диагностицираните с множествена склероза не губят кураж! Болестта е различна, при всеки човек, но има и общи особености”, каза още Васко Чавдаров. 


Световният ден на множествената склероза е глобална инициатива за информираност и повишаване разбирането за МС. Всяка година това своеобразно МС движение предоставя на обществеността информация за заболяването множествена склероза и дава разбиране как МС повлиява живота на повече от два милиона души по целия свят. Диагностицираните със заболяването в България са между 5 000 и 6 000 души. 


Повече за заболяването и за всички инициативи за борба с него – може да научите на:  fondacia@msobg.org.