Кметът Иван Гавалюгов подписа споразумение за изработване на анализ на туристическия потенциал на община Ботевград. Проектът ще включва и проучване на обществените нагласи и оформяне на комуникационна стратегия, на базата на които общинска адмиистрация ще изготви и цялостна програма за развитие на туризма в общината.


Контрагент по проекта е туристическа агенция „Яна тур“, а срокът за изработването на анализа е до края на календарната година. В екипа са включени експерти от различни области, включително и представител на МВБУ. 


„До този момент в община Ботевград не е правено задълбочено проучване на туристическия потенциал. Искаме да развиваме този сегмент и за да го направим успешо, трябва да поставим добри основи”, сподели Иван Гавалюгов.  


Проектът ще започне със събиране и анализ на наличната информация в няколко направления: материално и нематериално културно-историческо наследство, природни дадености, спорт и образование. След първия етап ще бъдат сформирани работни групи от експерти и лидери на мнение в различните области. Междувременно от екипа на агенцията ще проучват нагласите на жителите на общината и ще провеждат фокус групи с представители на местните общности. 


„Община Ботевград има потенциал. Вече сме убедени в това. Приятно впечатлени сме и от готовността на местните експерти да съдействат за проекта. Установихме, че има доста налична информация, полагани са усилия, но са били откъслячни и дело по-скоро на ентусиазирани и посветени граждани, отколкото на стратегически планирани усилия на местното управление“. Това коментира  Илияна Щерева, управител на турситическата агенция.


По думите на служителите в общинска администрация, работата по проекта вече е започнала и ще върви активно дори и през лятото, а работните групи са отворени за специалисти, които смятат, че могат да допринесат за оформяне на перспективите за развитие на туризма в споменатите области.