Една от големите ни надежди за олимпиадата в Пекин - Даниела Йорданова, няма да пътува за китайската столица. Тя трябваше да лети утре.  Причината - положителна допинг-проба.

 Една от взетите й 11 проверки през този сезон е показала по-високо от допустимото количество на забранено вещество, съобщи за botevgrad.com треньорът й Димитър Василев. Той не съобщи подробности, каза само, че пробата е взета през месец юни. "Жалко за чудесната й кариера", добави разстроен той.

Българска федерация лека атлетика спира от участие в ХХІХ летни олимпийски игри състезателката Даниела Йорданова. Новината съобщи от Пекин президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.
Причината за тази крайна мярка е потвърден положителен резултат за допинг на Йорданова. До отварянето на втората й проба БФЛА беше задължена да спазва конфиденциалност, каквото е изискването на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ).


На 7 август 2008 г. с писмо от ИААФ, ръководството на БФЛА е било информирано за проба „А” на Даниела Йорданова, в която има завишено ниво на тестостерон или неговите прекурсори. При допустимо ниво 4, в пробата на Йорданова нивото е 5,5.
Пробата е била взета от атлетката на 13 юни 2008 г. в София от екип на Световната антидопингова агенция (УАДА). По молба на състезателката, подкрепена от ръководството на БФЛА, отварянето на втората проба е било изискано да бъде направено преди 16 август с оглед евентуалното участие на Йорданова на олимпиадата в Пекин.


Днес от ИААФ са уведомили БФЛА, че и втората проба на атлетката потвърждава резултата от първата и Даниела Йорданова считано от 15 август 2008 г. е с временно спрени състезателни права. БФЛА ще вземе решение по случая с Йорданова до два месеца, както изискват правилата на ИААФ