Нашата мисия е да обучаваме и произвеждаме кадри за икономиката. Такива кадри не могат да се обучават в профилираните гимназии. За съжаление обаче новият образователен закон негласно стимулира по-малък прием в професионалните гимназии. Общините, както и регионалните управления по образование се подвеждат по тази тенденция или пък се прокарват някакви лични интереси, като по този начин реално се намалява броят на учениците, които кандидатстват в професионалните гимназии. А това са учениците, които се обучават за нуждите на бизнеса. Спокойно мога да кажа, че специалностите, по които ние приемаме, дават възможност на завършилите ученици да се реализират както в големи предприятия, така и в малки фирми. Нашите специалностите са съобразени в голяма степен с търсенето на кадри за икономиката в региона и страната. С тези думи започна словото си директорът на ПГТМ „Христо Ботев” Добрин Христов на тържеството по случай дипломирането на Випуск 2017 на училището, което се състоя в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Той съобщи, че според статистически данни професионалната гимназия продължава да държи челното място по реализация в България на завършилите различните специалности на учебното заведение. 


Добрин Христов посочи като предимство за добрата подготовка в училището висококвалифицираните учители, съвременната материално-техническа база и сътрудничеството с водещи местни фирми, които гарантират различни стимули за учениците – стипендии, практически занятия и осигуряване на работа, след като завършат своето образование. Той посочи още едно преимущество на училището – към него действа лицензиран център за професионално обучение, лицензираните специалности са над 20. 


„Ние не предлагаме пари на учениците, за да се запишат при нас. Не им обещаваме, че могат да завършат без да посещават училище. Ние искаме да ги научим, че с честност и коректност ще постигнат своите успехи. Всичко останало, което наблюдаваме - корупция, лъжа, лицемерие, е некоректно и измамно, ще му мине времето, каза още директорът на професионалната гимназия. – Не знам дали някой си дава сметка, че това нанася непоправими вреди върху психиката на учениците, върху тяхната бъдеща реализация и тяхното развитие”, допълни той.   


Изричайки тези думи, директорът на ПГТМ „Христо Ботев” явно визираше един много сериозен проблем, за който не се говори открито - купуването на ученици, т.е. плаща им се, за да се запишат в определено училище. 


По отношение на резултатите на зрелостните изпити, Добрин Христов подчерта, че те са реални. А те са следните: български език и литература – добър 3,80; биология – добър 3,71; география – добър 3,59; английски език – добър 4,43; история – среден 3,27.


Общият среден успех на Випуск 2017 е много добър 4,54. 


Дипломи за средно образование получиха 52-ма ученици, а 61 - свидетелства за професионална квалификация трета степен. Иван Георгиев получава сертификат за изнесен доклад на тема „Опитът ми в учебно-тренировъчна фирма” по време на международен панаир на тренировъчните фирми в Румъния. На същия форум, проведен през 2016 година, училището бе представено от учебно-тренировъчна фирма „Престиж”. Тя спечели първо място за уеб сайт и специална награда за комуникативни умения, сключване на сделки и екипна работа.


Седем ученици получиха сертификати за качество на Европен – Световна мрежа на тренировъчните фирми. С този документ се удостоверяват техните технически, професионални и социални умения и компетенции. Грамоти за постигнати отлични резултати и успешно представяне по проект „Твоят час” получиха осем ученици. 


Първенец на Випуск 2017 на ПГТМ „Христо Ботев” е Теодора Димитрова Василева. Тя завърши средното си образование с успех отличен 5,54. Отличничката получи медал и материална награда от училището.