Коста Илиев е Спортен мениджър на Шампионската лига. Бившият национал на България и директор на баскетбол 3х3 за ФИБА Европа, разясни пред Тема Спорт критериите по които участват отборите в турнира, причините за поставянето на Лукойл Академик във втория кръг на квалификациите, както и отказът Берое да е част от надпреварата.


Решението за Лукойл Академик


Разпределението се прави на база желаещите да играят в турнира, както и съответно на техния коефициент. Имаше вариант Лукойл Академик да бъде поставен и по-напред, ако заявките бяха по-малко или пък от по-слабо представили се клубове в Европа през миналата година. Съществуваше обаче вероятност Лукойл Академик да започне и от първия кръг на квалификациите, където например стартира руски тим като Автодор Саратов. Нямаше как да направим някакъв вид компромис или нещо подобно. Имах разговор миналата година с Тошко Стойков, на който му обясних, че трябва да направят силен сезон, за да могат да са директно в групите през този. За съжаление Лукойл Академик отпадна в квалификациите, а във ФИБА Еврокъп достигна само до втората групова фаза и не игра плейофи. Това се отрази на коефициента на клуба, който не позволи да го поставим по-напред във второто издание на Шампионската лига.


Оформянето на коефициента


 Той се прави по подобие на този на Шампионската лига във футбола. Тъй като през миналата година това бе първото издание на турнира, отборите бяха поставяни на база силата на техните първенства. Сега обаче всеки тим е сам за себе си, с коефициента, който е оформил от участието си в европейските турнири. Трябва да кажа, че за добро или лошо не вземаме коефициента на националните отбори, тъй като това щеше да е в ущърб на клубове като Лукойл Академик например. Защото не сме играли на последните две европейски първенства и следователно там ситуацията щеше да е още по-зле, касаейки коефициент. Всяка победа носи определени точки на отборите и в края на сезона именно това е определящото за поставянето им в квалификации или групи. За съжаление и Рилски спортист миналата година отпаднаха рано и това също не им носи позитив сега.


За ситуацията с Берое


 За съжаление Берое нямаше как да бъде допуснат до участие в квалификациите на Шампионската лига. Причината е огромния интерес към турнира и повишените заявки. Общо 56 отбора получиха право да играят в групите и квалификациите, докато желаещите бяха 66. Отказахме на сериозни отбори, включително и на гранд като Канту, който също имаше амбиции да играе в Шампионската лига. Проблемът е, че отборът няма нужния коефициент, тъй като не е играл във ФИБА до момента и това се отразява директно, когато се конкурира с клубове от други първенства. Все пак има надежда, че Берое ще играе в груповата фаза на ФИБА Еврокъп. Може да направи това в Стара Загора, ако успее да отговори на предписанията, които бяха направени за ремонтиране на залата. Има теоретична възможност обаче Берое да играе квалификации и там, тъй като и за този турнир има много заявки. Това обаче вече е въпрос към ФИБА Европа, а не към Шампионска лига.


Фаворизиране на по-слаби отбори


В никакъв случай няма такова нещо. Какво означава по-слаби отбори или по-лошо класирали се? Компромиси не сме правили с никого. Нормално е да има по три отбора от силните първенства в групите. С Испания ситуацията е по-различна, защото там първите четири играят Евролига. Съответно гледаме от класиралите се след тях в подреждането. В Русия пък първенството се провежда по по-различен начин, там се играе ВТБ Лига. Не смятам, че някои отбори могат да се считат за ощетени на база други. Гледаме единствено клубните коефициенти.


Новите бонуси


урнирът тази година ще стане още по-привлекателен за отборите. Причината е, че влизане в груповата фаза им гарантира 50 хиляди евро. Сумата е два пъти по-малка от изминалия сезон, но разликата е в това, че ще покрием съдийските такси изцяло. Това означава, че на практика парите стават повече от 100 хиляди евро и за самите клубове е по-добре така. Освен това, победителят в Шампионската лига ще прибере 1 милион, докато през миналия сезон бонусът бе 500 хиляди евро. Това не включва всички бонуси по пътя към трофея.