Днешният благотворителен мач в Арена Ботевград в подкрепа на малката Йоана, чийто инициатори бяха двама от най-обичаните баскетболисти на Балкан - Иван Лилов и Мартин Маринов,  постигна своите цели. От една страна, получи се едно невероятно баскетболно шоу с участие на играчи от няколко поколения - на възраст от 10 до 55 години. То достави истинско удоволствие на публиката, пренебрегнала жегата в жаркия юлски ден и заела местата си в залата. От друга страна, бе осъществен и основният замисъл -  необходимите за лечението на тригодишната Йоанка средства бяха осигурени.


Това стана чрез различни благотворителни инициативи. Като се започне от входната такса, която бе три лева, но почти всички пускаха в поставените урни доста повече пари от тази сума. Което е ярко доказателство, че хората в Ботевград не само обичат баскетбола с подкрепата си по време на мачовете на Балкан, но също е един огромен признак за човечност и съпричастност от тяхна страна. Друг начин за проява на щедрост пък бяха благотворителните търгове за фланелките на участниците в този благотворителен мач. Един от зрителите стана притежател на няколко фланелки, като за всяка от тях бе броил по сто лева. А оригиналният потник на Александър Везенков от Барселона бе спечелен за хиляда лева от Любомир Лилов. Самият Везенков, заедно с целия мъжки национален отбор на България, дойдоха в Арена Ботевград специално за събитието и също се включиха в подкрепа на малката Йоанка. Един от двамата капитани - Чавдар Костов, обяви публично, че събраните от националните ни играчи средства ще бъдат преведени по сметката на малката Йоана.


Бащата на избрания преди дни първи български баскетболист в драфта на НБА  - капитанът на трикратния шампион и носител на купата с отбора на Балкан от 80-те години Сашо Везенков, се включи в инициативата и като играч. Истинска изненада бе появата на игралното поле на част от играчите от онова славно поколение - освен Сашо, в играта участваха Данчо Колев, Коки Пеев, включиха се още Кольо Фампарски, Христо Христов, Митко Пенчев, Веселин Тодоров, Христо Гергов, Христо Ценов, Хари Йотов. Всички те бяха ментори на отбора на Надеждите - малките баскетболисти на Балкан до 12 години, които под ръководството на Николай Пеев това лято станаха вицешампиони на България.


В другия отбор - този на доскорошните звезди на Балкан, сред които двамата инициатори на събитието Иван Лилов и Мартин Маринов, бяха баскетболисти, носили зеления екип в последните години. Голям жест с участието си в този мач направиха Данчо Бозов, Жоро Давидов, Бойко Миленков, Любомир Лилов, Цветослав Острев, Николай Маринов, Данчо Тодоров. Имаше и предизвикателства един към друг от самите участници - надстрелване от тройката, забивки, бързи атаки, които също донесоха допълнителни средства.


Събитието бе открито от зам. кмета  Борис Борисов. Той обяви, че община Ботевград ще осигури 2500 лева  за лечението на тригодишната Йоанка. След края на шоуто дикторът обяви, че средствата за лечение на нуждаещата се от трансплантация на стволови клетки Йоанка са събрани. От името на нейното семейство искрена благодарност към всички, допринесли за това, изрази нейният татко Цветослав Нанов.


Заслуга за провеждането на този благотворителен мач имат мнозина. Задължително обаче трябва да се  да се признае огромната роля за действителното реализиране на идеята на Иван Лилов и Мартин Маринов, на сестрите Миряна Захариева и Йоана Лилова. Именно те  са в основата и на отличната цялостна организация на събитието.


Заслужават внимание думите на младия Александър Везенков. Той изрази пожелание да бъде организиран още един такъв мач, но поводът за него да бъде вече оздравяването на малката Йоанка. Всички искрено се надяваме това да се осъществи.