Индийски учени останали крайно изненадани след двуседмични медицински изследвания на 83-годишен местен йога, който твърди, че вече над 70 години не е поемал нито храна, нито вода.

По време на наблюденията аскетът с дълга брада Прахлад Джани не само издържал без храна и вода, а и не е установено никакво уриниране и дефекация. През тези две седмици единственият му контакт с вода бил, когато си правел гаргари и се миел.

„Ние не разбираме как е възможно да оцелее, без да отделя урина и фекалии. Този феномен остава мистерия", заяви пред журналисти Судхир Шах, невролог от 30-членния медицински изследователски екип на здравното министерство, който по време на експеримента денонощно наблюдава с камери йогата в болница в Ахмедабад.

След края на изследванията Прахлад Джани се завърнал в родния си щат Гуджарат и подновил обичайните си занимания с медитация. Той твърди, че на 8-годишна възраст една богиня го благословила, което му позволило да живее без храна. Според д-р Шах, щом енергията на Прахлад не идва от храна и вода, той вероятно я получава от околни източници, един от които е слънцето.