Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посети днес Дом за възрастни хора “Д-р Адриян Атанасов“ в Ботевград. Поводът за неговата визата бе Международният ден на възрастните хора, който се чества на 1 октомври. Министърът бе посрещнат от директора на Дома Яница Иванова. Гости на празника бяха още зам.-кметовете на общината Борис Борисов и Цветелин Цевтков, секретарят Стефка Граматикова, директорът на Дирекция “Социално подпомагане“ Красимира Петрова, общинските съветници Тихомир Нейденов, на когото Бисер Петков е преподавал в УНСС, поради което и двамата изразиха радостта си, че се виждат отново, Радослав Маринов, Цветан Цолов и Веселка Златева. 


Министърът се здрависа с всеки обитател на Дома. “Радвам се, че съм сред Вас на Вашия ден, за да засвидетелствам уважението си към Вас и чрез Вас към всички възрастни хора в България. Те са 2 160 000“, каза Бисер Петков. Той пожела на обитателите на Дома да са здрави, да имат пълноценни и социални контакти, да се чувстват като едно голямо семейство, да получават вниманието и грижите, от които се нуждаят, за да имат достойни старини, да се чувствате добре и около тях да има повече млади хора, които да ги подкрепят.


Министър Петков благодари на директора на Дома – Яница Иванова, както и на целия екип на социалното жилище, за чудесните условия в него и за грижите, с които осигуряват на възрастните хора възможност за спокоен и пълноценен живот. 


Министърът на труда и социалната политика благодари на домакините за топлия и радушен прием. 


По случай празника на възрастните хора Бисер Петков поднесе подарък – икона, за параклиса, който предстои да бъде построен в двора на Дома. 


Към пожеланията се присъедини и зам.-кметът Борис Борисов. Той поздрави възрастните хора от името на цялото общинско ръководство. Борисов им благодари за “усилията и мъдростта, с които са създали обществото, в което живеем днес“. Също така той благодари и на персонала за труда и любовта, с която поддържа Дома и която дарява на неговите обитатели.


Пожеланията на възрастните хора трогнаха министъра и дори го просълзиха. Те пожелаха на Бисер Петков да “открива повече работни места“, за да може децата им да се върнат от чужбина. Домакините бяха подготвили и подаръци за официалния гост – ръчно оплетени терлици и стихосбирка. 


След като поднесе и своите благопожелания към възрастните хора, директорът на Дома Яница Иванова обяви, че празничната програма ще продължи с изпълнения на Литаковската духова музика, специален подарък от местния бизнесмен Цветан Миньовски, на група за стари градски песни “Весел живот“ от Трудовец и на фолклорния танцов състав от Новачене. 


Специален поздрав към обитателите на Дома отправи ученичката Йоана Иванова. За тях, както и за присъстващите гости, тя изпълни песента “За тебе бях“ на примата на българската естрада – Лили Иванова. 


Днешният празник на възрастните хора завърши с празнична вечеря. За десерт имаше голяма торта – подарък от общината. От Дирекция “Социално подпомагане“ те получиха поздравителен адрес и лакомства. 


Социалните услуги на Дом за възрастни хора “Д-р Адриян Атанасов“ в Ботевград ползват 60 човека от цяла България. Дейността му се финансира от държавата.