По повод публичното изявление на премиера Бойко Борисов, че ще се проучват назначенията в „Булгартрансгаз” ЕАД, botevgrad.com направи една бърза проверка на ситуацията в подразделението на държавното дружество в Ботевград.  Тя показа, че през последните година и половина - две там са назначени лица, близки до тандема Георги Георгиев – Мартин Тинчев.  


Георгиев е общински съветник от групата на ОББО, бивш кмет на Ботевград. През 2011 година неговата кандидатура бе издигната от ГЕРБ, а на следващите избори за кмет и общински съветници - от местната формация ОББО. Мартин Тинчев е общински ръководител на ГЕРБ в Ботевград, бивш председател на ОбС Ботевград и настоящ народен представител. 


Всеизвестно е, че двамата поставиха началото на успешното партньорство между ОББО и ГЕРБ в Общински съвет Ботевград, за което от ОББО признаха недвусмислено в своята декларация от 26.05.2017 г –  цитираме дословно: „Успешната формула за ръководене и решаване на проблемите в община Ботевград е градивния диалог. Такъв, какъвто се водеше в сесиите на ОбС Ботевград в продължение на повече от година между съветниците членове на ПП ”ГЕРБ” и съветниците членове на МК ”ОББО” , което ни оформи и като мнозинство в местния парламент. Пред нас Тинчев отрече очевидното, което пък би означавало, че от ОББО са го поставили в ситуацията от вица, в който главният герой твърди "Ние с нея ходим, ама тя още не знае"...


Сред хората на Георги Георгиев, назначени в Булгартрансгаз, се открояват следните лица: 


Тихомир Николов, който в момента ръководи Северозападен експлоатационен район – Ботевград. Както е известно от самото начало на първия мандат на екскмета Георгиев той оглави общинското дружество „Балкангаз 2000” АД и остана на поста до края на неговия трети мандат – почти 12 години. През 2011 година Николов бе кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ, а през 2015 год. – от листата на ОББО. 


Йорданка Лалчева – на длъжност  „техник-механик”(?!?). По време на управлението на Георги Георгиев тя бе председател на Общински съвет – Ботевград и организационен секретар на ГЕРБ в града. Понастоящем е общински съветник от групата на ОББО; 


Георги Георгиев – шофьор. Същият беше шофьор и на своя съименник – бившия кмет Георги Георгиев. 


Петя Андреева – инженер-проектант, дъщеря на Красимир Андреев – бивш заместник-кмет по време на предишното общинско управление. Понастоящем е управител на МВЕЦ „Бебреш”. 


Други интересни назначения, на които попаднахме, са тясно свързани с Мартин Тинчев. Сред тях са: 


Светла Лазарова – първоначално е назначена за чистачка, а в последствие заема новоразкритата длъжност „архивар”. Лазарова е съпруга на първи братовчед на депутата; 


Валя Тинчева – чистачка. Тя е майка на Тинчев; 


Цанко Цанов – еколог – нова длъжност, разкрита в клона на държавното дружество. Цанов бе заместник-кмет на община Ботевград в предишното управление. На местните избори през 2015 год. той бе кандидат на ГЕРБ за кмет на Ботевград. През този мандат е общински съветник от групата на ГЕРБ в Общински съвет Ботевград. 


Възможно е списъкът с имената на новоназначените в ”Булгартрансгаз” - Ботевград , свързани с Георги Георгиев и Мартин Тинчев, да е доста по-дълъг, тъй като по информацията, с която разполагаме има още доста новоназначения и почти нито един служител не е „случайно“ попаднал там.


Но и изброените назначения недвусмислено пораждат съмнение, че върху това държавно дружество, в частност неговото подразделение в Ботевград, тегне политическа зависимост. В подкрепа на тези думи ще припомним още един факт. Сред групата общински съветници на МК ГДБОП в Общински съвет Ботевград бе дългогодишен служител на „Булгартрансгаз” ЕАД. Той обаче бе „посъветван” да  „внимава как гласува“, заради което предпочете да напусне местния парламент и така да запази работата си.


Струва си да припомним и „убеждаването“ на съветника Стоян Иванов, също напуснал ОбС – Ботевград, на който се наложи да смени няколко прозореца вкъщи, счупени от „неизвестни“ лица, по „хулигански“ подбуди, буквално дни след като се разграничи от групата на бившия кмет и се подписа под искането за оставка на тогавашния председател Тинчев…