Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов е сред кметовете, които отиват на големия финал на петия национален конкурс „Кмет на годината”. Градоначалникът е финалист в четири категории: „Кмет на годината”, „Кмет на гражданите”, „Паркове и градска среда”, „Иновации, наука и образование”. 


Според кмета Иван Гавалюгов, цитиран от сайта кмета.bg, конкурсът създава възможност за благородна конкуренция между ръководителите на съответните общини, а чрез него гражданите могат да се произнасят и да оценяват тяхната работа. 


„Такава класация пряко не е стимул. Но това да задоволим максимално обществения интерес, да оставим добри впечатления у нашите съграждани и да им дадем по-добри перспективи и възможности- разбира се, че е стимул. Вярвам, че никой от моите колеги няма за самоцел да оглави тази класация. Това е някакво признание и оценка за работата, но не мисля, че това е водещият мотив в работата на всеки един от нас. Но все пак е приятно да бъдем положително оценени, защото знаете, че трудностите пред българските общини са много, ежедневни, проблемите са сериозни. И е приятно все пак сериозният труд, който полагаме, бива оценен по някакъв начин. Това, разбира се, е допълнителен стимул и мотив да продължим да се борим с трудностите, които срещаме. Така че може да се каже, че е и някакъв допълнителен стимул, но в никакъв случай не е самоцел", казва още за кмета.bg Иван Гавалюгов. 


Онлайн надпреварата на платформата kmetnagodinata.bg стартира на първи октомври. В първия етап, който приключи на 12 октомври, хората гласуваха за всички 265 кметове в 10 категории. Вторият етап започва от днес – 13 октомври. Участието си в 9 от категориите продължават 15 общини, получили най-много гласове. Те са разпределени както следва: 5 малки, 5 средни и 5 големи общини. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души и голяма – с население над 50 000 души, уточняват от кмета.bg. 


Желаещите да дадат своя глас, могат да го направят тук: http://kmetnagodinata.bg/