В обзора си на група D от започващата утре групова фаза на турнира за купата на ФИБА европа официалният сайт на турнира определя унгарския тим като фаворит за спечелването й.


" Егис Кьорменд е единственият отбор в групата, който влиза в нея като отбор, който спечели всичките си четири срещи от двата квалификационни кръга. Това ще бъде трето участие на Кьорменд в турнира за Купата на ФИБА Европа. Миналия сезон най-после достигна до фазата на 1/16 финалите, ставайки трети в група В с 3 победи и 3 загуби и след това зае първото място във втория етап на груповата фаза, докато при първото си участие 2015/2016 не успя да излезе от груповата фаза, оставайки последен в група А с 2 победи и 4 загуби.


След края на миналия сезон тборът бе напуснат от тримата си водещи играчи Тери Алън, Периш Пети и Лензъл Смит, които отидоха в отбори от по-добри лиги. Но през лятото си осигуриха нова порция американски внос с привличането на Ерик Фанинг, Маркиз Райт и Андре Холис и те вече доказаха своите качества в квалификацииите.


Би било невъзможно да си представим отбора на Кьорменд без неговия символ и капитан Чаба Ференц /194 см, 32 г./, който имаше силно участие с националния отбор на Унгария на Евробаскет 2017.В допълнение за него трябва да се каже, че то йпрез цялата си кариера е играл единствено за родния си Кьорменд".


За влизане в груповата фаза Кьорменд отстрани в първия квалификационен кръг шведския Борас след две победи с разлика +30, а във втория тръг стори същото и с румънския Стяуа с Павел Маринов с +17.


В започналия този месец шампионат на Унгария Кьорменд има 2 победи и 1 загуба. В първите два кръга спечели срещу Ясберени като гост с 85-71, във втория срещна трудности у дома срещу новака MAFC , воден от Йовица Арсич и с миналогодишните играчи на Балкан Амин Хот и Душан Цветкович, но измъкна победата с 69-67. А преди няколко дни - в събота, загуби с 86-78 гостуването си на Капошвар, който е временен лидер с 3 победи от 3 мача. В тази среща най-резултатен за Кьорменд бе американецът Ерик Фанинг /196 см, 24 г/ с 25 точки, с 13 е друг от американците - Стивън Дейвис /203, 24/, капитанът Чаба Ференц отбеляза 12, с 11 е националът на Австрия Себастиан Кох.