Тази вечер баскетболистите на Балкан отстъпиха като домакини на кипърския Керавнос със 75-84 /18-23, 15-21, 21-18, 21-22/. Това бе пета поредна загуба на зелените в група Д на турнира за купата на ФИБА Европа.


И в този мач, както и в първия между двата тима на 25 октомври в Никозия, завършил с победа на Керавнос с 88-69, шампионът на Кипър демонстрира по-висока класа. Гостите водеха през по-голяма част от времето - близо 33 минути, и спечелиха абсолютно заслужено.


Въпреки това баскетболистите на Балкан не се предадоха, дори когато Керавнос на два пъти повеждаше с разлика от 20 точки. Зелените се възползваха и от временното отпускане на своя съперник и две минути преди края дори успяха да намалят изоставането си само до 5 точки - 72-77. След което обаче кипърският тим отново дръпна и прекърши устрема на Балкан.


Керавнос превъзхождаше във всички статистически показатели - има по-добра стрелба, повече борби и асистенции, и направи по-малко грешки. Това, което не се вижда пряко от статистиката, бе играта им в защита, която доста затрудняваше играта на Балкан.


Отново силен мач за Балкан изигра ДеВон Уошингтън, който отбеляза 22 точки, със 17 е Игор Кесар, 16 вкара Павел Иванов. Христо Захариев има 9 точки за 18 минути, със 7 е Девин Брукс. За Керавнос Мохамед Абукар пак бе най-резултатен, той има 22 точки, със 17 е Кейд Дейвис, 15 вкара Теръл Паркс, с по 10 са Кени Баркър и Тре Бъси.


И нещо любопитно. Двата отбора не се срещат за първи път в европейски турнир. В далечната 1989 година те играха два мача в първия квалификационен кръг на КЕШ - аналог на сегашната Евролига. И Балкан бе убедителен - 105-87 в първата среща и 84-75 във втората. Като по предварителна договорка и двата мача бяха в Никозия. Както се вижда, за 28 години нещата са се променили драстично.