Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен е дала положително становище на искането на МВЕЦ „Бебреш“ за откриване на процедура за изменение на разрешителното им за ползване на водни обеми от яз. „Бебреш“ с цел производство на електроенергия. Съобщението е подписано вчера - 26.10.2017 г., от инж. Петър Димитров - директор на Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен.


От ръководството на МВЕЦ „Бебреш“ са поискали промяна в раздел: Схема и технически параметри на съоръженията“, където текста „ННРВН 493,00“ се заменя с „ННРВН 490,48“.  Това означава, че ВЕЦ-ът иска да увеличи долната граница на ползване с още 2.52 метра под преливника на язовира. Казано иначе, настоящото разрешение за работа на МВЕЦ „Бебреш” е до кота 5.1 метра под преливника на язовира, а исканата промяна е за водовземане до кота 7.62 метра под преливника.


Всички останали параметри и условия в разрешителното от 2012 година за водоползване на МВЕЦ „Бебреш“ се запазват.


Заинтересованите лица могат да възразят срещу изменение на разрешителното или да предложат условия, при които същото да бъде изменено, с оглед гарантиране на лични или обществени интереси, в 14 дневен срок от обявяване на съобщението.