Както обявихме неотдавна, четири местни фирми кандидатстват с оферти за изпълнител на обществена поръчка с предмет „Снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа на територията на община Ботевград за зимния период 2017 – 2018 година”, чиято обща прогнозна стойност е 69 990 лева. Това са „Микра-КМ” ЕООД, „Семекс” ЕООД, „Европа 7” и „Ауто перфект груп” ЕООД. 


След като е разгледала предложенията на кандидатите по реда на тяхното постъпване, комисия в тричленен състав с председател Цветелин Цветков, зам.-кмет на Община Ботевград, извърши класирането, което вече е обявено на електронната страница на общината. На първо място с максимален брой точки – 100, е класирана фирма „Ауто перфект груп”. На второ място с 95.03 точки е „Микра КМ”. 


Другите две фирми – „Семекс” и „Европа 7” не са допуснати до класиране. Първата е представила списък с конкретни длъжности на служителите вместо професионалната компетентност на лицата. Това обаче не е единствената причина. Двете фирми са отстранени от участие като „свързани лица”. Подадената оферта от „Европа 7” е подписана от Валя Стоянова Семкова. След направена справка в Търговския регистър, комисията е установила, че тя е и едноличен собственик на капитала на „Семекс”, което означава, че упражнява контрол върху управлението на двете дружество. Описаната фактическа обстановка е в противоречие с нормативната уредба, а също и с изрично предвидените от Възложителя условия за участие, описани в т.10, раздел III “Общи правила и условия за участие” от документацията за участие и е предвидено като основание за отстраняване на участниците. Това се посочва в протокола на комисията, разгледала офертите и извършила класирането на участниците.