На 2 и 3 ноември се проведе национална среща на българските европейски клубове – NABEC в хотел RIU Pravets Resort. Учениците Иван Петров, Гая Диланова, Тереза Алексиева и Деря Ораголул, заедно със своите учители Нели Тенева и Стефка Атанасова, се включиха в двудневния семинар, представяйки училището си.
Eто какво разказа за събитието Гая Диланова:
„Гимназията ни е член в Националното сдужение на българските Европейски клубове от 2010г., а от 2017г е ,,Училище посланик на Европейския парламент”. Срещата бе тематична -10-годишното пълноправно членство на България в Европейския съюз, тъй като на 1 януари 2017г се навършиха 10 години, откакто България е членка на ЕС. За нас учениците бе много интересно. Семинарът откри д-р Красимира Василева, председател на сдружението. След топлото приветствие се потопихме в лекцията на проф. д-р Ингрид Шикова, на тема  ,,60 години обединена Европа, България в 10 години от тях и Европа през следващите години”. Тя бе последвана от тази на г-н доц. д-р Светослав Малинов, който е български евродепутат. За всички ни бе голяма чест и удоволствие да присъстваме на негова лекция и да отправим своите въпроси към него, очаквайки отговора му с нетърпение. След четири часа лекции, дойде време на игрите за опознаване. Те бяха изключително забавни и всъщност това беше страхотен начин за всички да се опознаем и да научим повече един за друг, защото в крайна сметка всички бяхме там по една и съща причина, обединена от една обща идея. Занятията за деня завършиха с вечер на европейската култура, в която ученици и учители от различни училища бяха подготвили песни, танци и викторини на европейска тематика. Изключително активен във викторините беше Иван, който беше и един от двамата победители. Голям интерес предизвикаха двете лекции на следващият ден, проведени от г-н Огнян Златев – ръководител на представителството на Европейската комисия в България и г-н Никола Миладинов – прес-аташе на Представителството на ЕК в България.  Те говориха по темите: ,,Годините от развитието на Европейския съюз, в които България се включи” и ,,Динамиката на развитието на Европейския съюз през погледа на журналиста”.  В края те връчиха почетни сертификати на всички участници в семинара. И сега дойде частта, в която самите ученици се превърнахме в лектори. Учениците от отделните училища трябваше предварително да изготвят визитка, с която да разкажат за своето училище, и с помощта на своите презентационни умения да я представят на аудиторията. Ние участвахме с дигитална история, с която искахме да запознаем останалите с нашето прекрасно училище и дейните му ученици. Върнахме се в далечната 1981г, която поставя и началото на съществуването на Правец като град. Показахме дейностите и на възпитаници на гимназията, които вече се завършили и в момента представят гимназията ни в някои университети, показвайки знанията и опита, които са получили. Няма как да пренебрегнем техния труд, тъй като те, заедно с нашите учители, са поставили основите, които ние сега надграждаме.
Според мен тази двудневна среща беше изключително интересна и полезна, защото ние сме едни млади граждани на Европа и света, и трябва да бъдем информирани за случващото се в него. Ние сме мотивирани млади хора, които вярваме, че бъдещето е в нашите ръце и ние сами сме отговорни за съдбата си, но няма как да стигнем до промяната, ако нямаме знанията и опита, за да я осъществим. Получихме много нови знания, които ще са ни в позла в бъдеще. Тази среща ни накара да се замислим за някои основни европейски ценности, които често забравяме – солидарност, свобода, толерантност, зачитане на човешкото дестойнство, и така всъщност забравяме и кои сме ние. А кои сме тези ние? НИЕ сме всички тези хора, които живеем в обединена Европа и от които зависи в каква Европа ще живеем сега и през следващите 10, 20 или 30 години. Но освен всички това, ние се срещнахме с нови лица, създадохме контакти с хора, които дълго ще останат в съзнанието ни и ще ни навяват приятни спомени, дори когато един ден се намираме в различни държави, членки на тази малка, но обединена Европа.”.