За поредна година JA България организира световната седмица по предприемачество за България. Целта е да се вдъхновят младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност.
В рамките на тази седмица учениците от първи клас при ОУ "Христо Ботев" - Етрополе се срещнаха с млади предприемачи в града и посетиха местната ферма за пъдпъдъци.


Текст и снимки: Валя Шопова



КРАТКИ БЕЛЕЖКИ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА:
 
Джуниър Ачийвмънт е най-старата, най-голямата и най-бързоразвиващата се организация с идеална цел, която работи в областта на икономическото образование.
Основана в САЩ през 1919 г., Джуниър Ачийвмънт е достигнала до повече от 80 милиона младежи. Основана през 1997 г., Джуниър Ачийвмънт България е член на организацията Junior Achievement Worldwide (JAW) и нейното регионално подразделение JA Europe. Джуниър Ачийвмънт е водещата организация с най-дълга традиция в предлагането на съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6- до 25-годишна възраст.
Стартирала с 10 пилотни класа, днес Джуниър Ачийвмънт България  предлага 24 образователни курса и бизнес програми и има над 33 000 ученици в цяла България. Мисията на Джуниър Ачийвмънт България е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си. Подготвя ги да успяват на полето на глобалната икономика. През учебната 2012-2013 г. програмите на Джуниър Ачийвмънт България се преподават от над 2000 учители в повече от 1100 учебни заведения в 450 населени места. От 1997 г. насам повече от 160,000 ученици, 1197 учебни компании и 3740 бизнес консултанти са участвали в дейностите на Джуниър Ачийвмънт България.
С помощта на доброволни бизнес консултанти учениците на Джуниър Ачийвмънт България придобиват практически знания за света на бизнеса. Повече от 300 компании и държавни и местни институции ежегодно са домакини на ученици на Джуниър Ачийвмънт България за инициативата „Мениджър за един ден”, а над 40 компании подкрепят  финансово дейността на Джуниър Ачийвмънт България.
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу: "Училището трябва да направи предприемачеството реалност за учениците и аз поздравявам JA-YE за успешните програми в тази сфера. Те помагат на младите хора да приложат наученото на практика, да разберат какво всъщност е предприемачеството. По този начин учениците стават по-самоуверени и мотивирани. Учат се да работят в екип. Това е инвестиция в бъдещето на Европа. Благодаря на Junior Achievement – Young Enterprise за превъзходната работа и желая успех.”/бот.ком./