Чудотворна икона на Боянската Пресвета Богородица от Украйна ще пристигне в България на 30 август, предаде  Агенция "Фокус". Това става по молба на Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, с благословението на митрополита на Украйна Негово Блаженство Владимир и на Негово Високопреосвещенство Онуфрий, митрополит Черновицки и Буковински. От петък следобяд иконата ще бъде изложена в Ловеч. Там ще бъде посрещната тържествено, след което в храм ”Света Троица” ще бъде отслужена празнична вечерня и иконата ще бъде изложена за поклонение. Чудотворният образ на Божията майка ще обиколи центровете на духовните околии на Ловчанска епархия. В продължение на 10 дни тя ще бъде изложена за поклонение в църквите и манастирите в Троян, Тетевен, Ботевград, Етрополе и Правец.

Чудотворният образ на Боянската икона на Божията Майка е създаден е края на 80-те години на миналия век за иконостаса на храма "Рождество на Пресвета Богородица" в с. Бояни, Новоселицки район, Черновицка област.

На 18 декември 1993 г. по време на всенощно бдение от очите на Богородица на иконата започнали да изтичат „сълзи”. Чудесното явление било потвърдено от изследването, извършено от епархиалната духовна комисия. Хората започнали да почитат иконата като чудотворна. През 1993 г. от иконата се излекувало дете от Одеската област, болно от рак. Случаите на изцеления и различни чудеса след молитва пред Иконата са многобройни.

На 4 октомври 1994 г. Светият Синод на Украинската православна църква установява празнуването на Боянската икона в деня Отдание на празника Рождество на Пресвета Богородица – 25 септември (нов стил).
Иконата се намира в девическия манастир, посветен в чест на Боянската икона на Божията Майка, в с. Бояни, Новоселицки район.