Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев предостави предвидените за диференцирано заплащане на педагогическия персонал средства в размер на 44 млн. лева, съобщи пресцентърът на МОН.
От тях 39 млн. лева са за учителите и 5 млн. лева - за директорите на училищата и детските градини.
За 2008 г. в националната програма "Диференцирано заплащане" се включиха всички общини и министерства, финансиращи училища, детски градини и обслужващи звена.
Участие в програмата заявиха и повече от 99,9 на сто от училищата, детските градини и обслужващите звена, отбелязват от МОН.
Средната сума за възнаграждения и осигуровки на едно лице от педагогическия персонал е 418 лева, а за директорите - 902 лева.
Над 97% от учителите са обхванати от системата за диференцирано заплащане, за която през тази година бяха отпуснати 15,1 млн. лв, а догодина ще бъдат осигурени 44 млн. лв.
Вълчев посочи, че от 1 юли т.г. най-ниската учителска заплата не може да бъде под 450 лв, а със сигурност към септември средната работна заплата на учителите ще стане 650 лв.
Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева обаче изпревари с брифинг отчета на министъра и каза, че около 70% от учебните заведения няма да могат да постигнат тази средна брутна заплата.
Информацията е свалена от Netinfo.bg