Протестът на хората срещу изграждането на малка ВЕЦ на река Рударка бе изразен по време на среща на кмета Иван Гавалюгов.


Разрешението за изграждане на МВЕЦ „Рударка“ е издадено през септември 2014 година. Инвеститор е софийската фирма „Собек“ с управител Кольо Стоилов. През януари 2015 година от общинския съвет на Ботевград е взето друго решение, с което се дава съгласие за учредяване на възмездно срочно право на преминаване и прокарване през общински имот в местността „Ботурака“ в землището на Краево за "прокарване на съоръжение за временно отбиване на строителни води за изграждане на водохващане от река Рударка /р. Канщица/ с площ от 200 кв.м. с цел захранване на обект МВЕЦ "Рударка".


Макар че разрешението е издадено през 2014 година, досега обектът не е изграден. На определеното място, което се намира на границата между землищата на Радотина и Краево, даже няма и зaдължителната информационна табела за всеки строителен обект: какво се строи, кой е инвеститорът и т.н.


Хората в Радотина и Краево се притесняват, че ВЕЦ-ът ще наруши водоснабдяването в селата. Не са наясно и как ще се отрази на околната среда. Те настояват решението за строителството на ВЕЦ-а да бъде ревизирано.


Буквално на следващия ден в Община Ботевград е получено официално писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което се изисква община Ботевград да предостави всички строителни книжа и разрешителни за МВЕЦ „Бебреш“ и МВЕЦ „Рударка“. Посоченият краен срок е 28 декември 2017 г., а основанието – прокурорска проверка.


„По време на срещата с жителите на Радотина поех ангажимент да предоставя на хората цялата информация за МВЕЦ-а. Разбирам притесненията им и се надявам компетентните органи, които са съгласували документите, да са предвидили всички фактори, така че ВЕЦ-ът да не създава затруднения за водоснабдяването на селата, както и да не оказва неблагоприятно въздействие върху околната среда“ - заяви кметът Иван Гавалюгов.