Разходите, които община Ботевград ще трябва да направи за организацията и провеждането на местен референдум по предложение на Сдружение „За чиста вода”, надхвърлят 100 000 лева. Това съобщи кметът на Иван Гавалюгов на днешната редовна среща с представители на местните медии. Информацията е на база предварително проучване за това колко ще струва отпечатването на бюлетини, протоколи, осигуряване на охрана, заплащане на членовете на секционните избирателни комисии и други. 


Кметът ще уведоми официално Общинския съвет за размера на разходите за провеждането на референдума. Иван Гавалюгов съобщи още, че възнамерява да покани на среща-разговор ръководството на ИК „За чиста вода”, внесъл подписката с искане за провеждане на общественото запитване. 


„За датата, часа и мястото ще ги информираме, разбира се. Надявам се на разум от тяхна страна. Да, процедурата е в ход, макар че все още нямаме информация и потвърждение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което извършва проверка на събраните подписи”, обясни кметът Гавалюгов.  Той сподели и своето лично мнение относно искането за референдум и предложените въпроси. 


„Да се поставят въпроси, на които отговорите се знаят предварително и няма конфронтация, така да се каже, или поляризиране на мненията, да проверим чрез един референдум коя е преобладаващата част, което ще ни струва над 100 000 лева, лично на мен ми изглежда безсмислено Тези средства биха могли да бъдат вложени пряко в мерки за подобряване на ВиК-инфраструктурата. Това е мое мнение. Ще изложа своите аргументи на срещата с представителите на Инициативния комитет. Вярвам, че те ще откликнат на моята покана и ще направим един сериозен и аргументиран дебат относно смисъла в конкретния случай от реалното провеждане на референдум. Не съм убеден, че ще се явят необходимите по закон, за да бъде валиден един референдум, 40% от избирателите с право на глас. Но дори да се явят – ясно е, че отговорът на всички ще бъде положителен: „Да, искаме да пием чиста вода.”; Да, искаме да се подмени водопроводната мрежа в цялата община.”. Нещо, което казах много отдавна, е, че и без референдум, общината е започнала реални действия, за които многократно съм информирал обществеността. В бюджета за тази година сме заложили близо 500 000 лева – пряко свързани с подмяна на ВиК-инфраструктурата, включително и за закупуване на необходимата техника за извършване на тази дейност”, коментира Иван Гавалюгов.  


Както сме информирали вече, искането за провеждане на референдум бе внесено от Сдружение „За чиста вода” в края на декември миналата година. Припомняме: http://botevgrad.com/news/71950/Predlojenie-za-provejdane-na-mesten-referendum-e-vneseno-v-ObS---Botevgrad/