Най-новият филм от рубриката „Битките за Европа” е „Арабаконак – Битката на Героя и Предателя“. Поради големия интерес към него започва масирано излъчване. Първото му излъчване беше тази събота, а повторението на премиерата е днес по БНТ 2 - 29-и януари, понеделник, от 11,15 ч. В „Битката на Героя и Предателя“ е проследен ходът на боевете в прохода Арабаконак през зимата на 1877 г. Той е сравним единствено със зимните подвизи на Анибал и Наполеон. В суровите зимни условия на Стара планина един срещу друг начело на армиите си застават героят – генерал Йосиф Гурко и предателят – потурченият германец Мехмед Али паша. Сложната шахматна партия между двамата завършва с епична победа на руските войски и българските опълченци. Това довежда до погрома на османската Орханийска армия. Екипът на филма засне всички ключови за битката места при сходен климат. Зрителите и през телевизорите си ще могат да усетят нечовешките студове, при които руското командване решава да поведе щурма за Арабаконак. 


Оръдията са разглобени и пренасяни на ръце. Войниците нощуват на открито на минус 15 градуса. Но местното население - жителите на днешния Ботевград, тогава Орхание, на Етрополе и други градове и села оказват неоценима помощ на настъпващата руска армия. Българите дават подробна информация на руското командване, както за възможностите за преминаване през проходите, така и за движението на турските части. Замръзналите и ранени руски войници са подслонявани в български къщи. Руските войски набързо рагромяват противника при Саранци, а турските войски на Арабаконак разбират, че са заобиколени и без ново сражение напускат позицията. Западният отряд неумолимо напредва...


„Битките за Европа“ е съвместна поредица между Продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп и Българската Национална телевизия /Дирекция „Свят и региони”/. Тя е посветена на най-знаковите сражения провеждали се през вековете на територията на днешна България – Никопол, Сливница, Плевен, Арабаконак... Поредицата „Битките за Европа” показва големите стратези и великите военачалници,  еволюцията на оръжията, живота на владетели и на обикновените войници, както и страданията на хиляди мирни граждани. В новата филмова поредица зрителите ще видят уникални архивни кадри и документи, поредици от бойни действия, пресъздадени със съвременните изразни средства на кинодокументалистиката. В основата на сюжетите са многогодишни изследвания на историци и военни специалисти и майсторски пресъздадена атмосфера на отминали времена – дело на талантливи писатели. Филмите са заснети на територията на повече от 10 държави. 


Режисьор на „Арабаконак – Битката на Героя и Предателя” е Степан Поляков, сценарист Александър Перпелиев, главен оператор Момчил Александров, композитор Валери Пастармаджиев, режисьор по монтажа Цветелина Василева, изпълнителен продуцент Вивиан Бояджиева.


Първи ботевградчани успяха да видят филма. Събитието бе по случай 140 години от освобождението на гарада още на 29-и ноември 2017-а в кино „Форум” на няколко безплатни прожекции, осигурени от Община Ботевград.


Според договора на Файв Стар Медиа Груп с БНТ филмът ще бъде многократно излъчван по обществената медия през следващите три години.