Старши треньорът на Балкан Небойша Видич бе радостен след постигнатата победа в първия мач от финалната серия с Левски Лукойл.  Той обаче видимо бе озадачен от мощните атаки към съдийството, започнали веднага след срещата, с които се цели да се вмени на хората, че реферите са причина за загубата на сините от Балкан.


 


 Въпрос: Постигнахте много важен успех още в първия финален мач. Как оценявате победата и играта на отбора?


 


Небойша Видич: Победата в първия мач  наистина е много важна, като се има предвид, че нямаме домакинско предимство във финалната серия. Смятам, че е заслужена. Макар че не съм доволен от начина, по който играхме. Сигурен съм, че и моите момчета не са доволни. Вероятно се получи така заради напрежението, което носи финалният плейоф. Но и заради това, че играхме против силен отбор, който бе направил сериозна подготовка за този първи мач, бяха променили схемите си в защита и това определено ни създаде проблеми. Всичко това ни отне време да се адаптираме. И от момента, в който започнахме да показваме нашата игра, а то бе в третата четвъртина, нещата дойдоха на мястото си.


 


Въпрос. Веднага след мача започна една голяма офанзива за това, че Левски Лукойл бил ощетен от съдиите. А подкрепа на Балкан,  на фона на последните десетилетия, звучи изключително нелепо и дори смешно. Как възприемате всичко това?


 


Небойша Видич: Тези изказвания и твърдения трябва да бъдат анализирани изключително сериозно. Това, че в тази среща съдиите били помогнали на Балкан, звучи като виц. Впрочем това е вторият виц, първият бе след първия мач в Пловдив, когато домакините казаха, че Небойша Видич определя съдиите. Всичко, за което ме питате, произлиза от един център. Но това, което не ми допада и силно ме озадачава, дойде след като днес гледах предаването по БНТ Арена Баскетбол. От чутото в него смятам, че нещата преминаха нормалните граници и тези на феърплея. И лично аз като треньор на отбора, който играе във финала, а надявам се и клубът, не можем да останем равнодушни към това, което се натрапва на зрителите в това предаване.


Първото нещо се отнася за телевизията БНТ. Дали това е свързано с промяната на ръководството й, но тя започна съвсем явно да обслужва Левски. Само в това предаване - доколкото знам, това е единственото за баскетбол в България - преобладаващата част от поканените гости застъпваха само едната страна, и само един от поканените бе изключително коректен в изказванията си.


 И второ. Трябва сериозен труд едва един час след края на мача да извадят моменти от него, за да докажат, че отборът на Левски е бил ощетен. Защо се прави това?


Първо, има две страни, които представляват интерес. Но вие виждате и слушате само едната страна.  Господин Петко Маринов бе поканен там като независим наблюдател. Та той получава заплата от клуба, против който играе нашият отбор!. Това е едното. Другото е, че господин Георги Младенов, за когото имам  представа като безспорно добър български баскетболист в миналото, коментира така, че хората - за Ботевград не говоря, а за цяла България, намаляват или изключват звука на телевизорите си по време на мач, излъчван от БНТ.  Всичко това преминава  нормалните граници.


За последните съдийски решения господин консултантът  казва, че Христо Николов не бил мръднал, когато се стовари върху Уошингтън. Чудно ми е как в споменатата  емисия могат толкова бързо да се направят видео отрязъци, с които  да се докаже как Левски е бил ощетен. Всичко това навежда на мисълта, че съществува система, съществува организация за да бъдат представени всички тези неща.  


 


А нещата се представят така: Вярвайте на нас, а не на очите си


 


Ако БНТ смята, че наистина е обществена телевизия, би трябвало в своето предаване да покани представители и на двата отбора, като всеки от тях да донесе видео със своите претенции към реферите.


Между другото, след наши мачове в разговор с делегатите  съм хвалил съдийството, когато Балкан загуби, или съм изказвал недоволство, когато побеждавахме. Подчертавам, че във всички срещи, които загубихме този сезон, съдийството беше коректно. Във всички срещи. И за нито един загубен от нас мач - нито в Пловдив, нито в Самоков, нито в Стара Загора - не мога да кажа и дума срещу съдиите. Падали сме, защото сме играли лошо. Но съм имал претенции за лошо съдийство в мачове, в които сме побеждавали. Необясним е този внезапен пристъп към трима опитни съдии, като Цеков и Хорозов - не исках да споменавам имена, но и аз съм поставен в това блато. Изведнъж точно след загубата в първия финален мач се нахвърлят върху тях, върху едни от най-добрите български рефери. Странна е и аргументацията на Папазов, че четири месеца не бил говорил за съдиите. А защо трябва да говори за тях?


И друга теза. Ако съдийската комисия прецени, трябва да дойдат ... кои? Да дойдат онези, които миналата година на полуфинала за Купата - говоря с факти, а не общи приказки - .единият от тях свири 3 пъти в полза и 12 пъти във вреда на Балкан. Та същият този съдия в един от мачовете на полуфиналния плейоф в Пловдив, за 40 минути отсъди само веднъж в полза на Балкан. Повтарям - само едно отсъждане. Същият съдия, когато Левски играеше в Адриатическата лига, свиреше мачове в тази лига. А сега същият този съдия - със своите сериозни качества -  попадна в третата урна на съдиите за плейофите. Вероятно точно той трябва да бъде сложен да свири финалите, за да е доволна другата страна.


Смятам, че в момента нещата са поставени така, че


 


който си върши добре работата, е против Левски Лукойл.


 


Бил съм хвалил един от младите съдии. Недоумявам. Аз не знам имената на две улици в София, аз съм на терена. Не съм в кафенето с два телефона в ръцете си , в които са телефонните номера на всички съдии. Това при мен го няма. А това момче, което уж съм бил хвалил, че ще стане добър съдия, го сатанизираха. Дори лично от  председателя на федерацията. Получи се и прецедент: президент на федерация да каже за някой, че не е дорасъл да свири мачове. Същото това го каза снощи и един от гостите в предаването Арена Баскетбол по БНТ. Същото го казват и господата от Пловдив. Същото това казват и от Левски Лукойл. Което означава само едно -


 


всичко идва само от едно място, от един център.


 


Тримата рефери на снощния мач го ръководеха коректно. Дали са имали грешки? Имаха. Искам обаче да кажа, че за всяка грешка, която Левски е намерил в негова вреда, аз ще открия поне една в моя вреда. Тук обаче говорим за грешки, а не за тенденциозност. Защото грешки, естествено, винаги съществуват. Имам и един въпрос, но не знам към кого да го отправя. А той е дали треньорът на Левски Лукойл ще бъде наказан за това, че след мача подгони единия от реферите, което видяха не само хората в залата, но и всички зрители по телевизията.


Като баскетболен треньор, при подготовката си за даден мач гледам единствено дали хората от съдийската тройка са честни хора, или обратно. Точно това е проблемът в българския баскетбол. И не само в българския.


Искам да завърша с това, че не трябва вятърът да духа в гърба на Левски в последните минути на мача. Защото реферите свиреха справедливо. Затова смятам, че съдийската комисия трябва да застане изцяло и да защити своята организация и своите хора. Защото съдийството в снощната среща бе много коректно, да не кажа отлично.


 Аз, като треньор на Балкан, ще подам ръка на всеки, който ме победи на терена. Но също така няма да позволя да се сменят тезите, като в споменатото няколко пъти предаване. Което бе направено с една единствена цел - да се покаже как Левски бил ограбен. Като треньор на отбор, който играе във финала, както и клубът, няма да позволим това. Както и привържениците на баскетбола да бъдат тотално манипулирани.