Ръководството на баскетболния Академик излезе с отворено писмо до медиите по повод последния двубой срещу Балкан. Пловдивчани паднаха тежко, а по време на последната четвърт Сашо Везенков даде дълго интервю в ефира на БНТ. Дългогодишният ръководител говори по наболели теми, но и заяви, че няма смисъл от подобни отбори като Академик, които падат с 30-40 или 50 точки разлика.  


Везенков дори заяви, че всичко е стигнало до такава фаза, че не познава треньорите на част от отборите, включително и на Академик.

 

Отворено писмо до

Българска Федерация Баскетбол, НБЛ, БНТ и Баскетболната общественост

Ние, ръководството на БК"Академик-Бултекс 99"-Пловдив сме възмутени от коментарите на г-жа/г-ца Василена Матакиева и г-н Сашо Везенков по време на прякото излъчване на мача между БК"Академик-Бултекс 99"-Пловдив и БК"Балкан"-Ботевград.

Смятаме за правилно коментарите по време на излъчванията на баскетболните мачове от НБЛ да бъдат свързани със спортно - техническата част на срещата , а не да се дават оценки от коментиращото лице как се работи в клубовете или как се харчат средствата от бюджета на един клуб и за какви играчи.

ОБИДАТА В НАС Е ГОЛЯМА! Голяма е защото:

Когато получихме покана клубът ни да се присъедини към НБЛ, бяхме със смесени чувства. Знаехме колко трудно ще ни бъде да сформираме отбор след 18 години прекъсване, а освен това бяхме наясно, че бюджетът ни е в пъти по-малък от тези на другите отбори. Въпреки това успяхме да убедим спонсорите, че усилията си струват, като основният ни аргумент беше следният:

Участието ни в лигата ще допринесе за реализирането на основната идея на спонсорите, а именно: завръщането на Пловдивският Академик отново на баскетболната карта на България, радост за пловдивчани и най-вече страхотен стимул за децата, които да поразредят стоенето пред компютрите и цъкането с телефоните.

Никой от нас не си е правил илюзиите, че ще сформираме веднага отбор, който ще излиза на терена и ще мачка противници от ранга на "Лукойл", "Балкан" и" Рилски спортист", че ще гледаме прехласнати играта на любимците си и ще очакваме само победи. Напротив, отиваме на всеки мач с ясното съзнание, че силите са неравни, но желаещи да подкрепим отбора си безрезервно - сега! Защото не сме от хората, които си спомнят с умиление за миналото, страдат от настоящето и мечтаят за бъдещето.

НБЛ трябва да поеме своята отговорност за нелепите коментари по време на мача на "Академик- Бултекс 99" с "Балкан"- Ботевград. Когато си поканил някой в твоята компания да изпиете по чаша вино, а той не го пие точно както ти би желал, не позволявай на обслужващият ви да му нанася обиди.

Да, мачът беше много слаб за нашият отбор и ние си го признаваме. Но отразяването му по БНТ беше наистина "неотразимо". Всички фенове пред телевизионният екран се чувстваха като на погребение, но за сметка на това коментаторите печелеха съчувствие за загубеното си време.

Това ли е тонът и сигналите, които трябва да даваме на нашите деца? Заслушани само в собствения си глас и жалейки за безвъзвратно загубеното си минало трябва ли само да плюем и охулваме? Трябва ли насила да отказваме малкото компании в България, които отделят от парите си, за да подкрепят БГ спорта?

Няколко насърчителни думи, когато владееш телевизионното време и пространство, биха свършили чудеса с тези, които гледат, особено децата. Като например: "Браво на момчетата! Не е лесно да играят едни срещу други играчи от различни класи - единият с 500, а другият с 3000Евро заплата, но пък дават това, на което са способни". И т.н. Но това последното от Българска Федерация Баскетбол и НБЛ го знаят много добре.

Трябва много да се замисляме за посланията, които отправяме към феновете си . Защото явно на етапа от това зависи ще има ли спорт в България или не.

"Бултекс 99"ЕООД без чиято финансова подкрепа нямаше да е възможно да имаме отбор в НБЛ и 250 деца в школата на клуба , не разполага с неограничени средства за разлика от други големи компании в България. Въпреки всичко намират куража и смелостта да отделят средства за Пловдивския спорт и нашите деца/ дори и в момента на писането на това писмо , 120 деца от школата на клуба получават забавления и лакомства в зала"Строител" в гр.Пловдив/.

БОЛИ НИ И ЗА ТЯХ.Боли ни, защото знаем какви усилия полагат за да отделят средства за нашит клуб в трудните условия за бизнес в страната.

Длъжни сме да отговорим и на г-н Сашо Везенков относно изказването му има ли нужда НБЛ от такива отбори като нашият и непознаването на треньори.

Г-н Везенков, имаше ли нужда по времето когато ръководихте като Сп.Директор отбора на "Лукойл - Академик" да участвате в Европейските турнири години наред без да постигнете пробив в Европа. Тогава ние ви подкрепяхме и страдахме заедно с Вас.

Ако Европа е имала нужда от вас , значи и НБЛ има нужда от нас.

Смятаме , че човек като вас няма как да познава български треньори.Вие сте по-запознат с чуждите треньори.Под ваше ръководство шанса да видим български треньор начело на "Лукойл-Академик" беше нищожен.За наше щастие това отскоро се промени и резултатите са видими.

Г-н Везенков , ако баскетбола е на ниско ниво , не смятате ли , че носите пряка вина за това?

В последните години вие пряко участвахте във взимане на жизнено важни решения и имахте възможността да прокарвате в Управителния съвет каквото ви хрумне . Вие сте човекът , който най-малко има право да хули и плюе по хората работещи за играта БАСКЕТБОЛ.Като сериозно име в нашите среди и търсен събеседник от журналистите , така ли помагате за популяризирането на нашата любима игра. Давате ли си сметка , че с необмислените си изказвания отблъсквате хора милеещи и отделящи средства за БАСКЕТБОЛА?

Накрая предлагаме спешно свикване на Управителен съвет на НБЛ , за да вземем решение :

1.Има ли нужда НБЛ от отбори като "Академик-Бултекс99"-Пловдив?

2. Така ли ще позволяваме партньори на НБЛ да отблъскват хора и компании, помагащи на БАСКЕТБОЛА в България?