На днешния ден именници са: Трифон, Тричко, Гроздан, Лозан


На 1 февруари се почита паметта на св. Трифон, роден около 225 г. в с. Комсада, в малоазийската област Фригия в Римската империя. Той  живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. По нашите земи св. Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и те се благославят за плодородие.


В чест на Свети Трифон бе организирано тържество, което по традиция се проведе в манастира „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин. Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Борис. Той припомни житието на светеца и отправи благопожелания към присъстващите.


Кулминация в празничната програма бе избора на Царица на лозята и Цар на виното. Всяка претендентка за приза имаше възможност да си отчупи по парче от питата с парата. Късметът се падна на Соня Копчева от Врачеш, която миналата година стана носител на приза в родното си село.


Осем бяха кандидатите за Цар на виното. Според регламента те представиха вино, което сами са произвели за собствена употреба. След прецизна дегустация, комисия в състав Камелия Ценева – съдържател на ресторант “Камелиите“, Цветан Вутов – бивш шеф на Автогарата в Ботевград, Христо Христов –  спасител в закрития плувен комплекс, определи тазгодишния носител на приза. Това е Даниел Цагарски, който и миналата година успя да се пребори за короната. Неговото вино отново се оказа най-добро по всички показатели – вкус, цвят и аромат.


Царицата на лозята и Царят на виното бяха коронясани от отец Борис. Те получиха грамоти, които да им напомнят за този ден.  


За присъстващите на празника бе приготвена супа от овче месо. И тази година тържеството бе съпътствано със забавни надпревари. "Познай от какъв сорт грозде е виното" бе една от тях. За победителя - Даниел Диков от Ботевград, който позна два от четирите - Мерло, Каберне, Шардоне и Совиньон Блан, получи награда - бутилка вино в оргинална поставка. 


С изпълненията си духов оркестър “Ботевград“ и талантливата изпълнителка Габриела Партовска, която бе и водеща на събитието, приповдигнаха настроението на хората, дошли да празнуват заедно Трифон Зарезан.