Съвместна проява по повод 145 години от обесването на Апостола на българската свобода проведоха днес градската библиотека „Иван Вазов” и ОУ „Васил Левски” – Ботевград. Библиотеката посрещна възпитаници на училището, пред които показа компютърна разработка „Левски в Орхание”. Тя разказва за живота на Апостола, за отсядането му в нашия град и създаване на Орханийския частен революционен комитет през 1871 год., обира на турската хазна при Арабаконак и последвалите събития до залавянето на Васил Левски и съзаклятниците. Апостола и Димитър Общи са осъдени на смърт. Смъртната присъда е издадена на 14 и потвърдена на 21 януари 1873 година. И двамата отиват на бесилото. 


На 18 февруари /6 февруари по стар стил/ 1873 год. Левски е обесен в околностите на София. По-голяма част от неговите сподвижници от нашия край са изпратени на заточение в малоазийските затвори. 


След представянето на компютърната разработка, учениците взеха участие във викторина, подготвена от техните учители. Въпросите също бяха свързани с живота и дейността на Апостола. В края на събитието по двама ученици от всеки клас участваха в сглобяването на пъзел, на който е изобразен Васил Левски в униформа на Първата българска легия. 


От библиотеката благодариха на учениците и техните учители за участието им в съвместната инициатива и им подариха по един разделител за книги с образа на Васил Левски, годината на неговото раждане и годината на неговата трагична смърт. 


„145 години безсмъртие. Не отбелязваме смъртта ти. Изразяваме почитта си. Докато я има България, ти ще живееш вечно!”, гласи надписът на специално изработения от библиотеката книгоразделител. 


Градска библиотека „Иван Вазов” ще изрази своята почит към Апостола и с изнесен щанд за продажба на книги от поредица „Моята първа книга за…”. На 19 февруари от 10 часа щандът ще бъде поставен на традиционното място – пред Народно читалище „Христо Ботев”, съобщиха от ръководството на библиотеката.        


Както всяка година, така и тази ОУ „Васил Левски” посвети седмица на своя патрон. Тя бе изпълнена с различни инициативи: изложба на тетрадки за пример, в която участваха учениците от начален етап; традиционна изложба на рисунки на ученици от прогимназиален етап; спортни състезания – лекоатлетическа щафета и „Лъвски скок” за всички ученици; представянe на филми и компютърни разработки за Васил Левски в часа на класа; състезания – нареждане на пъзел, по информационни технологии; конкурс за авторско стихотворение, посветено на Апостола, в който взеха участие 15 ученици; Ден на отворените врати на 15 февруари, за който Ви информирахме на същата дата.  


На 19 февруари училището ще участва в градското възпоменателно честване на 145 години от обесването на Левски.