Община Ботевград и Исторически музей - Ботевград за първи път взеха участие в Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо 2018", която се проведе от 14 до 16 февруари в Интер Експо Център - София. Те бяха представени от Диана Гешева - мл. експерт "Туризъм" в Община Ботевград, Радосвета Апостолова - уредник в Исторически музей – Ботевград, и Десислава Алексова - зам.-председател на Консултативния съвет по туризма в Община Ботевград. За презентацията дойде и Спасимир Пилев от инициативна група Уикимедия България, който представи накратко инициативата WikiBotevgrad.


Община Ботевград и Историческият музей разполагаха със свой щанд на изложбената площ. В съпътстващата програма те участваха с презентация на тема "Ботевград - приключение на кръстопът" /http://www.visitbotevgrad.com/2018/01/11/obshtina-botevgrad-video/, която получи много положителни отзиви и предизвика оживена дискусия. В нея взеха участие Мариана Димитрова - туроператор, Георги Пампоров - представител на туристически регион Родопи и асоциация БААТ, Димитър Събев - икономист, журналист и писател, Иван Иванов - председател на УС на Бургаска регионална туристическа камара, Борис Гълъбов - зам.-председател на Българска туристическа камара. 


За посетителите на презентацията имаше томбола с награда ваучер за езда, предоставен от конна база "Здравец", с. Скравена. Наградата спечели представител на туроператор ТУИ. Освен това представителите на Ботевград бяха подготвили туристическа анимация, в която взеха участие мажоретки от мажоретния състав при читалище “Христо Ботев“  в Ботевград, съпровождани от техният ръководител Иванка Христова, представители на конна база "Здравец" в Скравена - Мими и Здравко. 


Щандът на Ботевград предлагаше рекламни материали и дребни сувенири, представящи инициативата WikiBotevgrad - първият уикиград в България, информация за предстоящи културни, спортни и приключенски събития в общината, за крепостта Боженишки урвич и общинска база "Урвич", за Исторически музей - Ботевград и др. 


По време на Международната туристическа борса бе представен и новият туристически портал - www.visitbotevgrad.com


Към щанда на Ботевград проявиха интерес български и чуждестранни посетители, представители на туристически организации, медии, туроператори за входящ туризъм, представители на министерства, включително министъра на туризма Николина Ангелкова, която пое ангажимент за финансиране на брошура, свързана с честванията за Ботев,  кметове на общини, академични преподаватели, сред които: доц. д-р Стела Балтова - преподавател в МВБУ и министър на туризма по времето на служебния кабинет, която даде ценни препоръки за по-нататъшното успешно развитие на туризма в Община Ботевград, проф. д-р Мария Воденска и доц. д-р Елка Дограмаджиева - преподавател в катедра "Туризъм" към Геолого-географкия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", проф. д-р Николина Попова от МВБУ, доц. д-р Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, доц. д-р Йордан Йорданов - преподавател по алтернативен туризъм в Лесотехнически университет и др. 


“Отзивите за дебютното представяне на Ботевград на най-големия туристически форум в България бяха изцяло положителни. Професионалисти от туристическия бранш насърчиха развитието на общината в посока изграждане и утвърждаване на туристически бранд. От страна на бизнеса имаше сериозна заявка за съвместна работа и остойностяване на иновативните инициативи чрез провеждане на специализирани събития и водене на организирани туристи, които да генерират приходи за местната общност“, сподели гл. ас. д-р Десислава Алексова.  


Ваканция СПА Експо е водещото събитие за туристическата индустрия в България. Събирайки на едно място целия туристически пазар, Ваканция СПА Експо дава уникалната възможност за нови контакти, разширяване на мрежата от партньори и клиенти, бизнес срещи с професионалисти от цял свят във всички сектори на туристическия бранш. 


Всяка година събитието приветства повече от 350  фирми изложители и над 20 000 специалисти от туристическата индустрия - участници, посетители и гости.