Дългогодишният национал на България и бивш играч на Спартак (Плевен), Фикосота, Левски, ЦСКА и Ямболгаз Петър Петров взе отношение относно ситуацията в плевенския баскетбол. Мъжкият отбор на плевенчани е последен в НБЛ с 1 победа и 19 загуби в 20 мача, но обръщението на Петров касае най-вече работата с подрастващите и детско-юношеската школа на отбора от зала “Балканстрой”.

Ето и какво написа Петров в социалната мрежа Facebook:

"Отворено писмо до всички, които Обичат Баскетбола
От Петър Петров
(член на Управителния съвет на БК Спартак – Плевен)

Мълчах. Мълчах много години и мигрирах, за да работя, не мога повече. Право да говоря ми дават стотиците изиграни мачове за клубни отбори и националния отбор на България. Множеството аркади, фрактури и прочие.

Повод за това ми изказване е разговор с родител на дете от школата на нашия баскетболен клуб. Цитирам: "Пешо, какво правите бе?"Аз питам: "Защо, Венци, какво е станало?" Отговорът на Венци: "децата не тренират, водим ги, за да са боксова круша на противниците си, последният ни турнир бе в Силистра, бяха и без треньор". ОНЕМЯХ!!!! Виждал съм играещи президенти, треньори, спонсори, но за детски отбор без треньор не бях се сещал. Нямало пари, затова и така се случило!!!

Сега и да кажа и какъв Член съм на Управителния съвет на клуба и как управлявам: не зная какви приходи имаме, камо ли разходи, не зная какви задължения, в какъв размер и към кого имаме, не зная съди ли ни някой и за какво. Само слухове. На „Параван“ приличам ли ви вече?

Върхът на нашата пирамида мъжкия представителен отбор, според моето лично мнение, а и не само, има основна задача да пали повече деца, за да става основата по-здрава и върхът по-остър. След Цветослав Острев, роден 86-та година, ние нямаме човек от школата, който да играе, за който и да е отбор от Лигата или „А“ група. Ревем, че нямаме пари, ами кой и за какво да ни ги дава? Ямбол с по-малко произведоха Павел Маринов и Павлин Иванов, играещи за националния отбор. За Силистра да не говорим – Станимир Маринов и т.н. Нашият последен Мохикан, играл за националния отбор е Хрисимир Димитров, роден 1974 година.

Всички знаем какви играчи и личности е създала Плевенската баскетболна школа, няма да ги изброявам. Едно име изпъква, обаче над всички – това на Цветан Антов. Него моля за съвет! Как аз да помогна на родния ни клуб да излезе от окаяното си състояние?. Като човек ръководил пряко БК Спартак – Плевен, има няма 15 и повече години, той може би трябва да знае? Но имам и един друг въпрос към него: С чиста съвест ли сте г-н Антов? Говоря единствено и само за Баскетбол. Моля въпросът ми да не се интерпретира за нищо друго освен Баскетбола и нашия клуб!

Казвам всичко това, защото ме е срам, че с моето бездействие допринесох да се случи всичко това на родния ми клуб. Мобилният ми телефон е 0896888605, давам го за критики, заплахи, идеи и ПОМОЩ. Хвалби не искам! "Браво Пешо" се вика на магаре, извадило каруцата от калта, аз не съм, но ще тегля с всички сили и не съм сам. Читави хора в Плевен има все още!

С уважение към всички: Петър Петров – Кемпа"