От 20 до 22 април 2018 г. в Берлин се проведе ежегодната конференция на Уикимедия, на която участваха над 300 души от всички части на света. Една от основните теми, представена от редакторите на Уикипедия -  България  - Спасимир Пилев и Жюстин Томс, бе: WikiBotevgrad – първият уикиград в България. 


Уикипедианците, които се запознаха с проекта се впечатлиха от инициативата и подкрепата, която се получава от Община Ботевград, Историческия музей и Библиотеката в града. Спасимир Пилев изтъкна и широкото обществено участие в създаването на статиите и снимките към тях. Всички са в очакване да завърши писането на основните статии на български език от проекта и преводът им на английски език след това, за да могат да се включат и хора от различни държави с писане на статии за Ботевград на своите езици.


Проектът за WikiBotevgrad ще бъде представен и на Уикимания в Кейптаун (Република Южна Африка) по късно през годината, която е най-голямата уикипедианска конференция. Ежегодно на нея участват над 1000 души от над 100 държави.


В края на месец май предстои финалният етап от проекта, когато отново на доброволците ще бъдат раздадени награди в три категории: за най-добра статия, съответно за първо, второ и трето място и за най-добра фотография, също за първо, второ и трето място. Тогава общината ще връчи още две специални награди – една индивидуална – за най-активен участник през всичките етапи на инициативата, а другата - за институция с най-активно участие. 


Освен за победителите, награда и грамота ще има за всеки участник, допринесъл за създаването на първия уикиград в България. 


Повече информация за WikiBotevgrad може да научите на страницата в Уикипедия - WikiBotevgrad, и на страницата във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/wikibotevgrad/