На днешния ден Българската православна църква прославя Св. Цар Борис – Михаил – Покръстител на българския народ. На името на българския владетел е наречена черквата в село Краево, която днес чества своя храмов празник. По този повод празничната Св. литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.  Той извърши и водосвет за здраве на жителите на селото. 


В чест на храмовия  празник църковното настоятелство и кметското наместничество бяха организирали тържествен обяд. И тъй като днес е пост, на присъстващите бяха сервирани постни ястия – традиционна боб чорба, риба с картофена салата, баница с локум и други постни сладки, специално приготвени за празника. За доброто настроение на хората се погрижиха музиканти от общински духов оркестър „Ботевград”. 


Сред гостите бяха зам.-кметът на Ботевград Борис Борисов, който днес има имен ден, секретарят на общината Стефка Граматикова, кметският наместник на Рашково – Радка Николова, и други. 


Църквата „Св. цар Борис” е ремонтира със средствата, осигурени от общината и от спонсори. За да се подобри изцяло нейният вид, остава да бъде ремонтира и оградата, сподели пред наш Красимира Димитрова – кметски наместник на Краево. За провеждане на днешни празник тя също е дарила лични средства в размер на едно свое месечно възнаграждение.   


Решението за построяването на църквата се взима през 1933 година от тогавашното църковно настоятелство. Година по-късно, на 29 октомври 1934 год., започва строителството на обителта, като преди това се прави освещаване на мястото. На 7 октомври 1944 год. черквата е завършена и осветена от Ловчански митрополит Филарет. 


Сред имената на енориашите, дарили средства за построяване на църквата в Краево, е записано и това на Цар Борис III.  Той много харесвал природата и спокойствието на малкото китно селце и поради това често го посещавал, разказват местните. До ден днешен в църквата се пази поднос за нафора, подарен лично от Цар Борис III. На подноса е изобразен неговият лик.