От 10 до 12 май в Русе се проведе XIV издание на туристическа борса „Уикенд туризъм“. Събитието представя не само Дунавския регион, като привлекателна дестинация за пътешествия и почивка, но и редица други части на страната. Тази година бе представена и Община Ботевград. Общината разполагаше със собствен щанд, а нейни представители бяха Диана Гешева – мл. ескперт по туризма и Радосвета Апостолова – уредник в Исторически музей – Ботевград.


На щанда се предлагаха рекламни материали за културно-историческите забележителности, за фестивалите и празниците в нашия край. 


Представянето на Община Ботевград бе с цел по-засилена реклама като туристическа дестинация с акцент върху културно-историческо наследство, с което тя разполага.  


През втория ден от изложението, по време на общите презентации, бе популяризирана дейността на общината в сферата на туризма. Показан бе и клипът, разкриващ туристическия потенциал на района.  


Присъстващи споделиха, че познават града като дестинация и са приятно изненадани, че ръководството на общината подкрепя активно развитието на туризма в региона.


За първи път в рамките на изложението бе представен Международен Тур Филм Фест „На източния бряг на Европа“, по време на който се прожектираха над 60 филма от различни кътчета на страната и Европа. За втора поредна година се проведе фестивалът „Магията на фолклора“, посветен на запазването на българските народни традиции.


Програмата предложи още кулинарно състезание „Като шеф готвачите“ за младежи; „Площадка за безопасно движение“ – игра за деца; Биг Бенд парад с участието на оркестри от Русе, Габрово, Велико Търново и Шумен; Ретрофото „Лента Скайлайн“; Демонстрации на нов регионален продукт с участието на известния кулинар Иван Звездев; занаяти и демонстрации от художници и аниматори и още много други събития. 


Ученици от 9-ти до 12-ти клас на гимназията в Русе оказаха помощ на щандовете, като целта на тяхното участие бе да се запознаят отблизо със случващото се по време на туристическата борса, да придобият нови знания и практически умения в тази област.