По покана на Общински институт „Старинен Пловдив“ Володя Казаков показва своята изложба „Нивото на река Дунав в сантиметри“.  Тя е експонирана в Сводестата зала на Балабановата къща. В останалите зали на тази архитектурна забележителност  са подредени творби на Георги Божилов – Слона и Димитър Киров.


„Нивото на река Дунав в сантиметри“ е провокирана от несъществуващия от години бюлетин по държавното радио. В него измерванията на реката бяха съобщавани на три езика за плавателните съдове. Роден съм на брега на тази река, там където хълмовете от равнината прегръщат водите в най-красивото място на поречието  – град Оряхово.


И защото от много време не живея там, тъгата понякога побеждава, врътвах копчето на ВЕФ-а, точно в 15:00 ч., за да слушам този бюлетин. Така от много години се връщах на брега на моето детство и виждах отново реката, във всички сезони, къпех се и потъвах във водите, гребях с лодките, плувах и летях с птиците й. Този бюлетин бе птицата без граница, с която прелитах до реката и родния дом. Тази емоция се опитах да предам на картините си! Дано съм успял!“, каза за изложбата авторът.


Изложбата е широко отразена в пловдивския арт живот и е включена в културния афиш на града по повод Европейската нощ на музеите. Тя ще е експонирана в залите до 01.06.2018 г.