Провесено бесило от агитката на Левски Лукойл, намираща се непосредствено зад пейката на Балкан. Недвусмислена заплаха с него към тъмнокожите играчи на Балкан. Маймунски звуци от т. нар. фенове на Левски Лукойл към четиримата американци в Балкан.


Всичко това го имаше в снощния втори финален мач между Балкан и Левски Лукойл в софийската зала Универсиада. И то даде достатъчно основание на президента на БК Балкан Михаил Михайлов да вземе решение да уведоми официално световната баскетболна централа ФИБА.


"Като председател на клуба съм длъжен да защитя играчите на отбора, което длъжностните лица в залата не можаха да направят. Баскетболистите ни бяха обиждани през цялото време. Особено  четиримата американци в нашия състав. Към тях имаше множество подвиквания, като Black Monkey.


Особено фрапиращ бе моментът, в който зловещо провисналата на метри бесилка бе посочена недвусмислено на Брандън Фортънбъри, който реагира болезнено и трудно успяхме да го удържим. Да не говорим за множеството хвърлени към играчите и длъжностните лица на пейката предмети - монети, запалки, бутилки с вода, прътове от знамена и торби, пълни с пясък или камъни. Затова съвсем отговорно заявявам, че ще сезираме ФИБА", каза Михаил Михайлов.