Днешното празничното тържество в Етрополе, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, започна в 10:30 часа с изпълнение на Младежкия духов оркестър.
Слово от името на кмета на Общината Димитър Димитров произнесе Мила Манчева – директор на СУ”Христо Ясенов”, което качваме без съкращения:
УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ,
УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА,
СКЪПИ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ, УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
От името на кмета на Община Етрополе, г-н Димитър Димитров, се обръщам към вас и ви поздравявам с празника на българската просвета и култура и на славянската писменост!
Днес във всяко кътче на Родината ни се събират учители и родители, бивши и настоящи ученици и деца, за да отпразнуват заедно празника на духовността и светлината, празника на българското слово!
24 май не е просто поредният официален празник. Това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа. 24 май е символ на достойнство и традиция. Празникът на светите братя Кирил и Методий се е превърнал и в синоним на българското училище.
В този ден се връщаме към корените си, произнасяме имената на светите братя, на техните ученици, на нашите предци - възрожденците, благодарение на чийто труд българинът е съхранил своята самобитност, език и култура.
Денят на светите братя Кирил и Методий не търси мястото си в историята, а символизира нашия принос на сътворци на днешната цивилизация. Дава ни уникалния шанс да сме различни и "с книжовността, таз сила нова, съдбата си да променим“.
Всеки българин носи в сърцето си делото на светите равноапостоли.
Децата ни израстват с историята на буквите, научават се да се гордеят с факта, че са българи.
И въпреки, че ни делят 1163 години от Началото, когато двамата братя сътворяват славянската азбука - глаголицата, нашият народ не е забравил великото дело, не е престанал да се прекланя пред силата на духа им, пред тяхната решителност! Именно това ни кара да вярваме, че просветното дело е право... Че ще пребъде през вековете българската жажда за знание и наука.
Етрополе познава и тачи делото на именити и безименни учители и творци, на дейци на културата. Продължава да слуша словото и да вярва в неговата сила, защото по усърдието и грижата за него ще ни оценяват идните поколения. В това е нашата отговорност!
Всяка година, на този ден, звучи Вечният химн на Светите братя Кирил и Методий и ни зове да бъдем заедно. Песента, която ни съпътства в майския ден, е нашият поклон пред безсмъртното дело на Учителите славянски. С нея съпреживяваме радостта и възторга от стореното преди единадесет века, чрез нея почитаме святото начало, от което тръгва българската народност.
Чрез нея всяка година отдаваме нашето уважение към днешните стожери на българщината - нашите учители, нашите дейци на културата.
Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите! Честит празник на всички вас, дейци на просветата и културата, носители на напредъка, стожери на знанието, приятели на младостта!
Съхранете в себе си пламъка, който ни дава сили и увереност да продължаваме напред и да не позволяваме да загасва огънят на българското просвещение!
Бъдете здрави и уверени в себе си, уважаеми колеги!
Бъдете уважавани!
Не се отклонявайте от избрания път в името на децата!
Бъдете преблагословени!
Честит 24 май!
Прекрасният празничният концерт беше поверен на и перфектно изпълнен от детските и учебни заведения: СУ „Христо Ясенов”, ОУ „Христо Ботев”, ДГ „Слънчице”, ДГ „Еделвайс”, ДГ „Звънче” и на ТА „Балканска младост”.
Проливният дъжд, който се изсипа минути преди края на концерта, попречи на танцьорите.
Не беше поднесена официално и приготвената кошница с цветя за участниците от кмета на община Етрополе Димитър Димитров, и от председателя на Общински съвет Марин Маринов.
Нямаше цветя и пред паметника на етрополеца Тодор Пеев, който е един от създателите на днешната Българска академия на науката – символът на научното познание в България.
Честит празник!