По покана на Световната туристическа организация и Министерството на културата и туризма на Китай, в периода 27.05 - 01.06.2018 г. Община Ботевград участва на Международния форум за развитие на туризма в гр. Жънжоу, провинция Хенан в Република Китай, който се проведе за юбилеен десети път.


Срещата се фокусира върху международното туристическо сътрудничество, безопасността на туризма, споделянето на туризма, както и международното управление на туризма.


Ли Джинзао, заместник-министър на културата и туризма в Китай, призова за укрепване на международното сътрудничество в областта на туризма и подобряването на управлението на туризма, на фона на заплахите за етнически конфликти, тероризъм и епидемични заболявания в световен мащаб. Като най-големият източник на изходящи туристи в света, Китай е генерирал 130,5 милиона пътувания в чужбина през 2017 г., което е с 7% повече от година на година, показват официални данни.


„Туризмът може да бъде силна подкрепа за икономиката, особено за градовете по протежение на Belt and Road, тъй като инициативата е свързвала Китай и Европа не само с инфраструктурата, но и с ресурси“, каза Джу Шанджонг, изпълнителен директор на Световната организация за туризъм на ООН.


Съвместно с домакините на Министерството на културата и туризма на Китай, Световната туристическа организация UNWTO и провинция Хенан, събитието привлече 95 кметове и представители от 28 държави, както и 39 китайски кметове и заместник-кметове. В изпълнение на държавната политика за експанзия на туристическия потенциал организаторите бяха осигурили всичко необходимо за провеждането на форума, като на всички участници бе осигурен безплатен самолетен и автобусен транспорт и настаняване в гр.Жънжоу (над 10 000 000 жители) за събитието.


Община Ботевград бе представена от заместник кмета Борис Борисов. Участие във форума взеха още кметът на община Силистра - Юлиян Найденов, както и заместник кметът инж. Тихомир Борачев.


На щанда на нашата община бяха представени рекламни брошури на английски език на туристическите забележителности: часовникова кула, костница на Ботевите четници, Историческия музей, крепостта Боженишки Урвич, зала Арена Ботевград , манастирите в селата Врачеш, Скравена и Трудовец.


По време на форума бяха обменени идеи и добри практики в управлението на туризма, създадоха се ценни контакти с чуждестранни общини и компании с основна дейност туризъм, които ще спомогнат за развитието на туристическия сектор и привличането на чуждестранни посетители в нашата община.


Сайт на форума: http://chinaimft.com/